Alegatorii niponi au fost chemati ieri la urne pentru alegeri senatoriale, cu inalt risc pentru Partidul liberal democrat (PLD, de dreapta), al premierului Shinzo Abe , amenintat cu pierderea majoritatii in camera superioara a Parlamentului.
Potrivit estimarilor expertilor, scrutinul s-a anuntat de la bun inceput drept cel mai strans din istoria ultimilor ani ai tarii Soarelui Rasare. intr-un ultim sondaj de opinie, publicat vineri de agentia Kyodo, PLD era intrecut cu aproximativ sase puncte de principala formatiune de opozitie, Partidul democrat (de centru), acesta din urma creditat cu 27,4 procente, comparativ cu 21,5 procente pentru partidul de guvernamant. Teoretic, postul de prim ministru nu este pus in joc, Abe beneficiind de o confortabila majoritate in camera inferioara. Dar, in cazul unei diferente mari de scor, el ar putea fi constrans sa demisioneze, atat la insistentele celorlalti lideri ai partidului sau, cat si sub presiunea opozitiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.