Premierul britanic Gordon Brown si-a inceput prima vizita in Statele Unite, in calitate de sef al executivului britanic.

Pe agenda discutiilor cu presedintele Bush se afla chestiuni legate de operatiunile din Irak si Afganistan, precum si schimbarile climatice.

Dupa cum spune analistul BBC Nick Childs, in ultimele saptamani, relatia "speciala" dintre Statele Unite si Marea Britanie a fost marcata de confuzie.

Doi dintre membrii de rangul doi ai cabinetului de la Londra au sugerat ca Marea Britanie si SUA nu vor mai avea o relatie la fel de stransa ca pe vremea lui Toni Blair.

Gordon Brown si noul ministru de externe, David Miliband, au subliniat insa importanta relatiei transatlantice.

Deocamdata, politica externa a noului premier britanic nu este foarte clara pentru aliatii din Washington. E clar insa ca relatia sa cu presedintele Bush va fi diferita de cea a lui Toni Blair. Pozitia liderului american este cu mult slabita iar pe agenda internationala au aparut noi probleme la zi.

Cu toate acestea, se stie ca Gordon Brown impartaseste multe din vederile lui Toni Blair. Campania din Irak pare insa sa il fi invatat ca interventionismul poate avea rezultate negative.

Ministrii guvernului Brown au vorbit in repetate randuri despre necesitatea unei politici externe multilaterale si a unei relatii speciale cu Europa. Nu intamplator, turneul american al lui Gordon brown include si o vizita la sediul Natiunilor Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.