O ancheta BBC a demascat una din multele retele de trafic de copii din Europa de Est.

O echipa de jurnalisti sub acoperire a intrat in legatura cu gangsterii - aflati in Bulgaria - care au oferit informatii precise privind pretul unui copil si rutele folosite de retele pentru a-i transporta in Occident peste frontiere.

Echipa BBC a petrecut patru luni stand de vorba cu gangsterii din localitatea bulgara Varna. Ei au intalnit un barbat care s-a prezentat drept Harry.

Harry le-a spus ca este specializat in traficul cu prostituate si - mai nou - cu copii, si s-a laudat ca poate face rost de orice fel de copil pentru un pret adecvat.

Reporterii i-au spus lui Harry ca bebelusul este destinat unui om de afaceri britanic care nu poate adopta legal in tara lui din cauza ca are cazier.

60.000 de euro pentru un copil

Traficantul nu a fost de loc ingrijorat de faptul ca ar fi dat un copil pe mana unui potential criminal. Singurul lucru de care i-a pasat au fost banii.

Reporterii BBC l-au inregistrat pe ascuns pe cand le spunea ca pretul este de aproximativ 60.000 de euro pentru un bebelus.

Harry s-a oferit insa ca - pentru o suma suplimentara - sa duca bebelusul pana in Marea Britanie.

Le-a spus ca ar fi urmat sa calatoreasca pe uscat pana in Franta. De acolo ar fi luat un ferry boat pana in Irlanda si apoi un altul pana in Anglia.

El sustine ca este ruta cu cel mai mic numar de controale. Pentru a-si sustine afirmatia le-a spus ca in trecut a dus copii in Norvegia si Germania si s-a laudat ca duce prostituate din Bulgaria in Spania, Olanda si Irlanda.

Reporterii BBC au vazut mai intai fotografii ale unor copii si apoi - dupa repetate amanari si schimbari ale locului de intalnire - Harry le-a adus o fetita.

La intalnire au fost de fata si parintii acesteia. Oamenii au spus ca sunt prea saraci ca sa aiba grija de copila si de aceea o vand - cu speranta ca astfel ii ofera o viata mai buna.

La un moment dat mama fetitei a intervenit. Ea le-a spus reporterilor BBC ca vrea asigurari ca fetita va fi bine ingrijita.

Nepoata de vanzare

Apoi Harry i-a condus sa intalneasca un batran care voia sa-si vanda nepoata.
Le-a aratat fotografia unei fete de numai 20 de luni. Intrebat insa daca mama fetitei este de acord cu tranzactia a admis ca femeia nu avea idee ca vrea sa-i vanda copilul.

Dupa ce au vazut copiii, reporterii BBC ar fi urmat sa plateasca pentru a cumpara pe unul dintre ei. Nu s-a ajuns insa acolo.

Jurnalistii BBC au predat toate dovezile culese politiei si institutiilor pentru protectia copilului din Bulgaria.

Autoritatile bulgare sustin ca de atunci tin sub observatie gruparea criminala, declarand insa ca trebuie sa faca propria ancheta inainte de a lua masurile ce se cuvin.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.