In Pakistan, redeschiderea Moscheii Rosii a fost marcata de violente. Un atentat sinucigas, in apropierea cordonului de securitate, a provocat numerosi morti si raniti.

La mica distanta, studentii islamisti s-au ciocnit cu fortele de ordine. Moscheea a fost sediul unui asediu prelungit acum doua saptamani, asediu incheiat in urma interventiei in forta a armatei si politiei pakistaneze.

Autoritatile pakistaneze au incercat sa creeze conditiile necesare pentru ca Moscheea Rosie sa fie redeschisa credinciosilor, fara tulburari. A fost numit un nou imam, recunoscut si acceptat de guvern.

Insa studentii islamisti au protestat violent fata de aceasta numire si au cerut eliberarea din inchisoare a lui Abdul Aziz, un cleric pro-taliban si fratele fostului sef al lacasului de cult.

In timpul asediului, Aziz a fost prins incercand sa paraseasca moscheea imbracat in haine de femeie.

Fratele sau a fost impuscat in cursul asaltului final, iar multi islamisti din Pakistan il considera acum un martir.

Vineri dimineata, studentii au reocupat in forta moscheea, ceea ce a facut politia sa foloseasca gaze lacrimogene, pentru a-i dispersa.

Chiar cand operatiunea politiei parea ca se apropie de final, s-a petrecut o explozie in apropierea locului unde aveau ciocnirile.

Oficialii locali cred ca a fost un atentator sinucigas, care a detonat incarcatura pe care o avea asupra sa pentru a ucide politisti.

Cel putin 11 persoane au fost ucise iar alte 43 au fost ranite.

Un oficial din Ministerul de Interne a afirmat ca printre victime se numara si membri ai fortelor de ordine.

Televiziunile locale au prezentat imagini in care se vad oameni sangerand sau cu arsuri, care sunt transportati in graba spre ambulante.

Incidentele de vineri de la Moscheea Rosie arata ca guvernul presedintelui Musharraf continua sa se confrunte cu opozitia acerba a radicalilor islamisti, care sunt decisi sa continue actiunile violente in ciuda faptului ca asediul de la Moscheea Rosie s-a incheiat dupa ce circa o suta de persoane au fost ucise.

Conflictul deschis dintre autoritati si militanti a izbucnit deoarece radicalii au declansat recent o campanie de promovare a legii saria in Islamabad, rapind prostituate si atacand posesorii magazinelor de inchirieri casete video.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.