Romania figureaza printre tarile care nu s-ar califica pentru includerea in programul Visa Waiver, ce prevede ridicarea obligativitatii vizelor de calatorie in Statele Unite, intrucat noua legislatie in domeniu propune conditii pe care Bucurestiul nu le satisface, potrivit Associated Press.

Tarile care vor sa fie incluse in program trebuie sa demonstreze ca proportia cetatenilor lor carora le-au fost refuzate vizele este mai mica de 10 la suta. Potrivit statisticilor Departamentului de Stat pentru primele sase luni ale acestui an, printre tarile care nu indeplinesc aceasta conditie se numara Romania, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria. In cazul Romaniei si Poloniei, cetatenii carora le-a fost refuzata intrarea pe teritoriul american reprezinta mai mult de 25% din totalul persoanelor care au solicitat viza. Majoritatea celorlalte tari se apropie de pragul de 10%, informeaza NewsIn.

Dintre tarile din Europa de Est, Cehia si Estonia intrunesc in prezent aceasta cerinta. La fel, si Coreea de Sud se califica in prezent pentru a fi inclusa in Visa Waiver.

Congresul american se apropie de un acord in privinta legislatiei prin care se extinde programul Visa Waiver, care elimina obligativitatea vizelor de calatorie. Camera Reprezentantilor si Senatul american au negociat miercuri si au ajuns la un acord pentru a vota legea si a-i trimite presedintelui George W. Bush spre promulgare legislatia referitoare la securitate, ce include si programul Visa Waiver.

Rezolutia ce va finaliza actiunea legislativului american include prevederi care va face dificil pentru multe tari sa se califice pentru programul Visa Waiver, scrie International Herald Tribune, care preia un articol al agentiei Associated Press. Astfel, legislatia stabileste niste conditii tehnice, pe baza numarului de cetateni carora li s-a refuzat acordarea vizei sau care si-au depasit durata legala a sederii lor in Statele Unite. Tarilor li se cere sa demonstreze ca mai putin de 10% dintre cetatenii care au solicitat recent viza pentru Statele Unite au fost refuzati.

Surse din Congres au spus insa ca proiectul legislativ este destul de flexibil. Tarile care doresc sa intre in programul Visa Waiver trebuie sa-si demonstreze eligibilitatea convingand Departamentul american pentru Securitate Interna. Daca tarile reusesc sa-si demonstreze eligibilitatea cu timpul, prin implementarea unor politici mai stricte de monitorizare a deplasarii cetatenilor lor in Statele Unite, ar putea fi adaugate pe lista, potrivit surselor citate de Associated Press. Senatorul republican George Voinovich, sustinator al extinderii programului si autor al unui amendament in acest sens, a spus ca legislatia va permite la un moment dat mai multor tari sa se alature programului. "Cred ca este doar o chestiune de timp pana cand toti aliatii nostri vor fi inclusi in acest program, in momentul in care toata lumea se va convinge ca acesta este un sistem mai sigur si mai eficient pentru promovarea turismului si afacerilor", a declarat senatorul, citat de Associated Press.

Polonia si-a exprimat, joi, dezamagirea ca legislatia propusa nu va permite includerea sa in programul Visa Waiver. "Vom continua sa facem campanie pentru a convinge membrii Congresului ca includerea Poloniei in programul Visa Waiver va consolida securitatea Statelor Unite, va consolida securitatea calatorilor si va consolida legaturile politice si culturale dintre Statele Unite si tarile Europei Centrale", a declarat atasatul ambasadei Poloniei la Washington, Pawel Maciag.

Guvernul Romaniei a aprobat in luna mai ca Ministerul de Externe sa semneze un contract - in valoare de 84.000 de dolari - cu o firma de consultanta din SUA pentru a face lobby in vederea includerii Romaniei in Programul Visa Waiver al administratiei SUA. In iunie, ministrul de externe Adrian Cioroianu, aflat in vizita in Statele Unite, s-a intalnit cu reprezentantii Dutko Worldwide, firma de lobby vizata de MAE pentru incheierea unui contract in vederea ridicarii necesitatii vizelor de calatorie pentru SUA.

Cioroianu a spus ca avantajul Romaniei consta in faptul ca este un aliat al SUA in lupta impotriva terorismului si actiunea de lobby ar trebui sa insiste pe aceasta idee, insa marele dezavantaj, greu de contracarat, este acela ca rata refuzului de acordare a vizelor este de 25%, "destul de mare, dublu peste cat accepta ei, adica in jur de 10%". Ministrul le-a indicat reprezentantilor Dutko Worldwide sa faca o evaluare a avantajelor si dezavantajelor Romaniei.

Accesul cetatenilor romani pe teritoriul SUA se face, in prezent, pe baza detinerii vizei americane obtinute in prealabil de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale SUA in strainatate. Programul Visa Waiver presupune intrarea fara viza in SUA a cetatenilor statelor incluse in program si sederea lor fara viza pe o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile.

Majoritatea tarilor UE din Europa de Vest nu au nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite, o favoare facuta si cetatenilor din alte tari aliate. In multe dintre noile tari UE, ai caror cetateni inca au nevoie de viza, includerea in programul Visa Waiver a devenit un subiect politic sensibil si tema unor intense discutii diplomatice cu Statele Unite, noteaza Associated Press. Multi membri NATO s-au plans ca sprijinul acordat operatiunilor SUA din Irak si Afganistan nu le-a fost recompensat prin includerea lor in programul de eliminare a vizelor, conform sursei citate.

Presedintele polonez Lech Kaczynski a ridicat problema vizelor in discutiile avute recent la Casa Alba cu presedintele Bush. Administratia americana si-a exprimat sprijnul pentru o extindere limitata a programului Visa Waiver ca o modalitate de a recompensa aliatii.

Proiecte legislative anterioare care ar fi facut mai usor accesul tarilor la programul Visa Waiver s-au lovit de opozitia unor congresmeni, ingrijorati de securitatea granitelor si de imigratia ilegala.

Obligativitatea vizelor este considerata una dintre putinele probleme in relatiile dintre SUA si noile state membre UE. Administratia Bush sprijina renuntarea la vize, dar decizia depinde in acest moment de Congres, dominat de adversarii politici ai presedintelui George W. Bush. Senatul american a adoptat deja amendamentul Voinovich, la mijlocul lunii martie, in cadrul unui amplu proiect de lege pentru aplicarea unor recomandari ale Comisiei "11 septembrie". Amendamentul se refera la tari care sprijina SUA in razboiul impotriva terorismului. Camera Reprezentantilor urma sa se pronunte la randul sau asupra legislatiei, dar amenintase ca va respinge proiectul de lege, printre altele si din cauza altor prevederi decat cele referitoare la Visa Waiver. De aceea, a fost nevoie de negocieri intre Camera si Senat. Negocierile au fost conduse de senatorul independent Joseph Liebermann.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.