Democratul Barack Obama a amplificat conflictul cu Hillary Clinton joi, acuzand-o ca sustine o politica externa fata de natiunile ostile similara cu cea a presedintelui George W. Bush, relateaza Reuters.

Declaratia a fost facuta in timpul unei "confruntari" intre principalii candidati la investiturea democrata pentru alegerile prezidentiale din 2008, cand s-a dezbatut daca viitorul presedinte ar trebui sa accepte intalniri cu liderii statelor problematice: Iran, Siria, Coreea de Nord, Venezuela si Cuba. Bush a evitat intalnirile cu acesti lideri si a permis doar contacte diplomatice limitate cu unele guverne.

La dezbaterea CNN/YouTube de luni, Obama a spus ca ar accepta intalniri cu acesti lideri in primul sau an in functie, dar Hillary a declarat ca nu ar face acest lucru si a calificat pozitia lui Obama, marti, drept "iresponsabila si naiva", informeaza NewsIn.

"Nu vreau o continuare Bush-Cheney. Nu vreau varianta light Bush-Cheney. Vreau o schimbare fundamentala", a replicat Obama in New Hampshire. Clinton a raspuns pe CNN. "Ei bine, acest lucru devine caraghios. Am fost numita in fel si chip de-a lungul vietii, dar nu George Bush sau Dick Cheney", a spus Hillary. "Am spus foarte clar ca trebuie sa revenim la diplomatia robusta, eficienta, dar nu vreau sa vad prestigiul si puterea presedintelui Statelor Unite expusa riscului prin faptul ca s-ar grabi la intalniri cu oameni ca Hugo Chavez, Castro sau Ahmadinejad", a explicat ea.

Hillary incearca sa fie vazuta ca persoana cea mai experimentata dintre democrati, mult mai pregatita sa fie comandant superm al armatei decat Obama, care se afla in Senatul american de mai putin de trei ani, comparativ cu cei opt ani petrecuti de Hillary ca prima doamna si senator din 2001.

Tensiunea este la cel mai inalt grad. Oficiali ai echipelor de campanie ale celor doi - Howard Wolfson pentru Hillary si David Axelrod pentru Obama - aproape au inceput sa tipe unul la celalalt la CNN. "Important este sa avem o diplomatie inteligenta", a spus Wolfson. Axelrod a declarat ca mai degraba este vorba despre "o chestiune de principiu: Incercam oare sa avem un dialog cu inamicii si incercam sa pledam pentru cauza pacii, pentru a ne face tara mai puternic?".

Alti candidati la investitura democrata au chemat la un armistitiu. "Aceasta galceava distrage atentia de la principalul obiectiv: infrangerea republicanilor si incheierea responsabilitatilor in Irak", a declarat senatorul Joe Biden. In tabara republicana, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, a declarat despre Obama: "Este uimitor cum cineva poate fi atat de ignorant in privinta naturii lumii". El l-a comparat pe Obama cu Neville Chamberlain, premierul britanic care a incercat sa cada la pace cu nazistii inainte de al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.