Iordania gazduieste astazi o reuniune internationala a tarilor care adapostesc refugiati din Irak.

Conferinta - desfasurata la Amman, cu participarea ONU - va tine o zi si isi propune sa gaseasca modalitati de ajutorare financiara a tarilor care gazduiesc peste doua milioane de refugiati irakieni.

Agentia pentru refugiati a ONU precizeaza ca in fiecare luna fug din Irak circa 50.000 de oameni - cei mai multi cu destinatia Iordania si Siria. Alte tari tinta sunt Egiptul si Libanul.

tari precum Iordania si Siria - care primesc cea mai mare parte a refugiatilor irakieni - sunt disperate sa primeasca ajutor international pentru a-si ameliora efortul financiar.

Ele mai vor si asigurari ca irakienii - care acum formeaza cea mai mare comunitate de refugiati din lume - fie se vor intoarce in cele din urma acasa, fie se vor stabili in alta parte.

Apel ONU

Agentia ONU pentru refugiati si-a dublat luna aceasta fondul pentru irakienii refugiati la 123 de milioane de dolari - bani necesari pentru ingrijiri medicale, adapost si alte servicii de baza.

Agentia a cerut comunitatii internationale sa-si respecte promisiunile financiare si cele privind acordarea de azil.

Pana acum Siria si Iordania au primit ajutor minimal pentru a face fata valului de refugiati.

In mai, Iordania a anuntat ca nota sa de plata se ridica la un miliard de dolari pe an.

Iordania a mai anuntat si ca face un recensamant al irakienilor de pe teritoriul sau.

Siria adaposteste aproape un milion si jumatate de refugiati din Irak.

Iordania ofera vaccinuri gratuite copiilor irakieni, dar nu mai mult. Iar scolile de stat nu pot oferi locuri decat unui numar mic de copii irakieni care au permis de sedere.

Siria ofera servicii mai ample, dar nici acolo nu pot merge la scoala toti copiii irakieni refugiati.

Agentia ONU pentru refugiati spera sa obtina un camin definitiv pentru 20.000 de refugiati irakieni pana la sfarsitul anului.

Desi administratia Bush a anuntat la inceputul anului ca va permite unui numar de 7.000 de irakieni sa se stabileasca in Statele Unite pana la sfarsitul lunii septembrie, pana acum a permis doar unui numar de 133 sa intre in SUA din cauza masurilor sporite de securitate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.