Rusia a fost condamnata ieri de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului la plata a 163.864 euro compensatii pentru cinci cetateni rusi din Groznii, din cauza unui masacru comis in februarie 2000 de fortele ruse, relateaza AFP.

Cei cinci care au depus plangerea - Yussup Said-Alievici Mussaiev, Suleiman Anarbekovici Magomadov, Tamara Saidovna Magomadova, Malika Alvievna Labazanova si Hasan Magomedovici Abdulmazhidov - afirmau ca 11 dintre rudele lor, care locuiau in Novie Aldi, au fost ucise de soldatii rusi la 5 februarie 2000.
Ei au mai spus ca autoritatile nu au efectuat anchete adecvate privitoare la circumstantele masacrului. Potrivit informatiilor unui ONG, cel putin 60 de civili au fost ucisi in acea zi in Novie Aldi.

In total 163.864 euro trebuie platiti celor cinci, drept compensatii morale si materiale, informeaza NewsIn.
Ei au invocat articolul 2 (dreptul la viata), 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante), 13 (dreptul la un recurs efectiv), 34 (dreptul la recurs individual) si 38 (obligatia de a se furniza toate facilitatile necesare examinarii unui caz).

Intr-o alta decizie, CEDO a condamnat Rusia sa plateasca 130.285 de euro compensatii lui Aminat Dautovna Mussaieva si Alamat Resetovici Mussaiev si Elza Uvaissovna Zurapova, cetateni rusi din Gehi, Cecenia. Doi fii ai acestora au fost gasiti morti dupa ce fusesera arestati de soldatii rusi. Curtea a stabilit in unanimitate incalcarea articolelor 2,3, 5 si 13.

Rusia a fost deja condamnata la 12 octombrie 2006 de CEDO pentru ca nu a efectuat o ancheta penala dupa masacrarea a cinci membri ai unei familii intr-o operatiune "de epurare" in februarie 2000, in Cecenia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.