Intalnirea se va concentra asupra securitatii din Irak. Este pentru a doua oara in 27 de ani cand cele doua tari participa la discutii oficiale.

Intalnirea de marti ii urmeaza celei istorice din luna mai. si de aceasta data scopul intrevederii este de a lasa de-o parte chestiunile care provoaca tensiuni bilaterale si de a se concentra asupra unuia dintre subiectele de interes comun - situatia de securitate din Irak.

Americanii continua sa fie profund ingrijorati de ceea ce ei considera a fi incurajarile oferite de Iran unora dintre grupurile de insuregenti din Irak - in particular inarmarea militiilor siite.

Americanii mai cred si ca Iranul ar fi putut fi implicat in capturarea a cinci britanici care au fost luati ostatici la Bagdad acum doua luni.

In plus, sunt ingrijorati de incarcerarea - in Iran - a patru cetateni americani de origine iraniana care au fost acuzati de punerea in pericol a securitatii nationale a Iranului.

La randul lor, iranienii solicita eliberarea a cinci cetateni iranieni care au fost retinuti in Irak acum cateva luni. Iranul sustine ca acestia sunt diplomati. Statele Unite considera ca sunt militari.

In ciuda tuturor acestor divergente bilaterale, nici una dintre cele doua tari nu doreste ca insurgenta din Irak sa iasa de sub orice control.