Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov le-a gratiat ieri pe cele cinci infirmiere bulgare si pe medicul de origine palestiniana condamnati la inchisoare pe viata in Libia si extradati marti, a anuntat ministrul de externe Ivailo Kalfin, citat de AFP.

"Pe baza convingerii sale categorice in ceea ce priveste nevinovatia lor, presedintele Parvanov si-a exersat dreptul de gratiere", a anuntat Kalfin, citat de NewsIn.

Cei sase fusesera arestati in februarie 1999, fiind acuzati ca au infectat cu HIV cateva sute de copii libieni de la spitalul din Benghazi unde lucrau.

In 2004, infirmierele si medicul de origine palestinian devenit recent cetatean bulgar au fost condamnati la moarte, iar pedeapsa a fost confirmata apoi de doua ori, in 2006, si la 11 iulie.

In urma unui acord cu familiile victimelor, care accepta indemnizatii de cate un milion de dolari de familie pentru a nu mai cere pedeapsa capitala, aceasta a fost comutata in inchisoare pe viata la Tripoli.

In urma unor intense negocieri diplomatice si in virtutea unui acord de intrajutorare judiciara dintre Bulgaria si Libia din 1984, cei sase au fost extradati la Sofia, unde presedintele i-a gratiat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.