Ostracizate de societate, vaduvele din India sunt obligate sa se duca in sfantul oras Vrindavan, unde pur si simplu asteapta sa moara

Pot fi vazute pe strazi laturalnice, ajutandu-se de bastoane, cu capetele rase si cu chipurile brazdate de sute de riduri care "vorbesc" despre tragedia lor. In orasul Vrindavan traiesc pe strazi in jur de 15.000 de vaduve.

Vaduvele hinduse sunt izgonite de societate atunci cand sotii lor mor, nu din cauza unor motive religioase, ci din cauza traditiei - si pentru ca ele ar reprezenta o povara financiara pentru familiile lor.

Ele nu se pot marita. Nu au voie sa poarte bijuterii. Sunt fortate sa-si rada capele si in general se imbraca in alb. Pana si umbra lor este considerata a fi aducatoare de ghinion.

Hindusii cred de multa vreme ca moartea in Vrindavan le va elibera pe femei care astfel isi vor intregi ciclul viata-moarte.

La randul lor, vaduvele spera ca moartea le va salva de la condamnarea de a mai trai inca o data.

"Daca mi-e bine? Acum umblu pe strazi ca sa gasesc si eu ceva de mancare" povesteste Rada Rani Biswas, care are 70 de ani.

Biswas vorbeste cu voce puternica, insa spiritul ei e distrus. Cand sotul ei, care avea doar 50 de ani, a murit, ea a fost instantaneu ostracizata de toti cei care pana atunci credea ca o iubesc, inclusiv de fiul ei.

"Baiatul meu mi-a zis: <<ai imbatranit, acum cine te va hrani? Pleaca!>> Ce sa fac? Durerea mea nu are limite", povesteste cu ochii in lacrimi Rada Rani.

Rada Rani sta in fata unui templu din Vrindavan si viata sa a fost redusa doar la cersit, ca sa poata avea un dumicat de mancare.

Se estimeaza ca sunt peste 40 de milioane de vaduve in India, dintre care majoritatea au fost gonite si nu mai au nimic de-a face cu viata pe care au avut-o cand era casatorite.

Se crede ca 15.000 de vaduve traiesc pe strazile din Vrindavan, un oras cu 55.000 de locuitori din nordul Indiei.

"Vaduvele nu au multe drepturi sociale daca nu au familie", a declarat Ranjana Kumari de la Centrul de Cercetari Sociale, un grup care ajuta femeile nevoiase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.