Explozia numarului de miliardari a reinviat meserii si cutume specifice curtilor regale.

In schimbul unei taxe de inscriere de 875.000 de dolari si al unei cotizatii anuale de 42.000 de dolari, firme specializate furnizeaza clientilor evadarea intr-o lume paralela, cu conditia sa faca parte din clubul restrins al multimiliardarilor. Ei au la dispozitie zeci de case in Londra sau in California, iahturi, avioane si elicoptere, dar si echipe de bucatari, majordomi, menajere si consilieri pentru petrecerea timpului liber. Au propriile scoli si spitale, propriile banci si firme de transport, un univers pe care Robert Frank, unul dintre ziaristii de la „Wall Street Journal“, l-a numit Richistan.

Richistanul american cuprinde casele de peste 10 milioane de dolari fiecare, situate in asa-numitul „Triunghi de platina“ din Beverly Hills, sau societatea MetCircle, un club din Manhattan deschis doar celor care poseda o avere neta de minimum 100 de milioane de dolari. In asemenea locuri, este un fapt comun ca o sticla de apa minerala sa coste 90 de dolari, un martini sa fie servit impreuna cu un diamant, la pretul de doar 10.000 de dolari paharul, iar un ceas Rolex sau un stilou Mont Blanc sa ajunga pina la 700.000 de dolari.

Inmultirea miliardarilor, inregistrata in ultimele doua decenii, a dus la renasterea meseriei aproape uitate de majordom. Tinerii americani pot urma cursurile unei scoli de majordomi contra unei taxe de 12.000 de dolari, iar salariul de debut este de minimum 100.000 de dolari anual. Cum insa doar 10% dintre miliardarii americani si-au mostenit averea, majoritatea ridicindu-se din clasa de mijloc, prezenta unui majordom nu li se pare una naturala.

Numarul miliardarilor americani a explodat de la 13, in 1982, la peste o mie, in prezent, iar numarul milionarilor depaseste 8 milioane, mai mult decit populatia Austriei sau a Suediei. Prosperitatea Richistanului american este intr-atit de mare, incit doar numarul miliardarilor din statul Carolina de Nord il depaseste pe cel al miliardarilor din India. In prezent, cei mai bogati 1% dintre americani cistiga aproximativ 1,5 trilioane de dolari anual, mai mult decit venitul national al Frantei, al Italiei si al Canadei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.