Republica Moldova nu va renunta niciodata la statutul de tara neutra, a declarat presedintele Vladimir Voronin in cadrul unei emisiuni televizate.

Liderul de la Chisinau s-a lansat, in cursul acestui interviu, in acuzatii furibunde a adresa Romaniei si a opozitiei moldovene, reluand tema pretinsei “subminari a statalitatii” Republicii Moldova prin acordarea cetateniei romane. “In Moldova nu trebuie sa ramana oameni in uniforma militara. Niciodata nu vom renunta la neutralitatea constitutionala a statului nostru”, a afirmat Vladimir Voronin. Referindu-se la colaborarea cu NATO, Vladimir Voronin a apreciat ca aceasta este necesara nu atat din punct de vedere militar, cat civil, si ca se dezvolta conform unui plan individual de parteneriat.

Presedintele Voronin a mai declarat, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca un plan secret in privinta Transnistriei nu are sens atata timp cat el nu este promovat in Parlament si ca astfel de informatii reprezinta o speculatie a opozitiei. Voronin a adaugat ca problema trebuie solutionata in cadrul formatului de 5+2, iar Republica Moldova reintregita trebuie complet demilitarizata, regiunea transnistreana urmand sa aiba un statut similar cu al Autonomiei Gagauze. Vladimir Voronin s-a declarat dispus sa-si prezinte demisia, daca aceasta va contribui la rezolvarea conflictului transnistrean. “Daca rezolvarea conflictului transnistrean depinde de demisia mea, atunci sunt gata sa mi-o prezint chiar maine”, a afirmat presedintele moldovean.

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a acuzat din nou Romania ca se foloseste de statutul sau de membru al Uniunii Europene pentru a atrage cat mai multi cetateni de peste Prut. Romania se foloseste de faptul ca moldovenii nu au posibilitatea sa ajunga liberi in tarile Uniunii Europene si propune acestora cetatenia romana, a mai declarat presedintele Voronin. El a precizat ca pozitia expusa recent de reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, care invoca preocuparea Chisinaului si Bruxelles-ului fata de solicitarile de cetatenie romana ale moldovenilor si cerea Bucurestiului restrictionarea acordarii acesteia, este si pozitia oficiala a Republicii Moldova.

Vladimir Voronin a mai adaugat ca statul roman si-a depasit atributiile unui stat membru al Uniunii Europene, precizand ca Romania viseaza de mult la posibilitatea de a-i face pe toti moldovenii cetateni romani. El a reluat astfel declaratiile in care acuza Romania ca prin acordarea in masa a cetateniei atenteaza la statalitatea Republicii Moldova. Presedintele moldovean Vladimir Voronin a atacat si noua conducere a municipiului Chisinau, afirmand ca proiectele incepute de precedenta administratie in ultimii doi ani ar fi periclitate de lipsa de pregatire a noii administratii, sustine canalul britanic de telviziune BBC. Seful statului moldovean a facut aluzie la esecul Consiliului Municipal Chisinau de a se constitui, la mai bine de o luna si jumatate de la alegerile locale. Ultima sedinta a Consiliului a fost boicotata de consilierii Partidului Comunistilor, in numar de 16 din totalul de 51, iar consilierii partidelor necomuniste nu au putut ajunge la un acord in privinta impartirii functiilor de conducere.

Vladimir Voronin a atacat opozitia si pentru modul in care a preluat controlul in multe consilii raionale, excluzand Partidul Comunistilor, clasat pe primul loc in alegeri in toate raioanele. Presedintele Republicii Moldova a calificat aceste coalitii, in doua treimi dintre consilii unde comunistii au ramas in opozitie, drept “nedemocratice”, deoarece alegatorii nu ar fi fost consultati. Mai multi analisti politici dintre Prut si Nistru, precum Oazu Nantoi, apreciaza ca aceste iesiri ale oficialilor comunisti, in frunte cu presedintele si cu premierul Vasile Tarlev, sunt expresia disperarii de care este cuprins regimul de la Chisinau, odata cu micsorarea sanselor sale de a solutiona conflictul transnistrean si cu scaderea sale credibilitatii atat in plan intern, cat si in planul relatiilor cu UE. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.