Uriase furtuni de nisip pe planeta Marte pun in pericol robotii trimisi de NASA, a anuntat agentia spatiala americana.

Praful blocheaza lumina soarelui, de la care se alimenteaza cu energie bateriile celor doua vehicule robotice - rover.

Vehiculele cu sase roti, Opportunity si Spirit, opereaza in puncte diferite la sud de ecuatorul martian.

O serie de furtuni de nisip au afectat vehiculele timp de o luna si ar putea continua timp de mai multe, poate chiar saptamani.

Daca lumina soarelui este in continuare blocata, robotii nu vor mai putea genera suficienta energie pentru a putea opera sau sa se protejeze de frig.

In efortul de a proteja roboti de pierderi de energie care le-ar putea dezafecta permanent, NASA le-a redus functiile la strictul necesar, pastrandu-le in stare de cvasi-imobilitate.

"Ne straduim ca robotii sa supravietuiasca, dar ei n-au fost construiti pentru asa ceva", spune Alan Stern de la NASA.

Furtunile de nisip sunt cele mai intense in campia Meridiani, unde se afla Opportunity.

Pericol de racire

Praful in atmosfera a blocat 99% din lumina directa a soarelui, lasand doar lumina difuza pentru aprovizonarea roverului Opportunity.

Inaintea inceputului furtunii luna trecuta, panourile solare ale Opportunity produceau circa 700 W-ora electricitate, suficient pentru ca un bec de 100 W sa arda sapte ore.

Pe 17 iulie, panourile solare produceau doar 148 W-ora, cel mai redus nivel pentru cele doua rovere.

Miercuri, nivelul de energie a scazut si mai mult la 128 W-ora.

"Pericolul pentru robot este ca nu are destula energie sa se incalzeasca si ca circuitele sensibile pot deveni prea reci. in felul acesta circuitele ar putea fi compromise", spune directorul proiectului Rover, John Callas.

Incalzitoarele electrice au menirea de a preveni racirea componentelor electronice.

Absenta luminii solare ar putea duce la consumarea bateriilor, dar pana la acest caz extrem mai sunt cel putin cateva saptmani.

John Callas spune ca datorita faptului ca anotimpul in care se afla robotii e vara, este posibil ca temperaturile sa nu scada intr-atat incat sa opreasca alimentarea cu energie a roverelor.

Opportunity se pregatea sa inceapa o coborare dramatica in craterul Victoria, adanc de 60 de metri, pentru a examina istoria geologica a planetei Marte.

De cand au amartizat la inceputul lui 2004, robotii au adunat date mporatnte despre geologia planetei, inclusiv dovezi cu privire la existenta in trecut din abundenta a apei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.