Scandalul politic si diplomatic dintre Marea Britanie si Rusia pare fara de sfarsit si pare sa se deruleze pe mai multe planuri. Exista unul al acuzelor reciproce, altul al minimalizarii efectelor acestui stari de tensiune fara precedent in istoria recenta a dialogului dintre Londra si Moscova.

In sfarsit, exista planul raporturilor economice, unde deocamdata este liniste, dar apele tind sa se involbureze, spre disperarea ambelor parti.

La sfarsitul saptamanii, dupa ce dinspre SUA - care raman un aliat fidel al Marii Britanii inclusiv in aceasta chestiune - au inceput sa soseasca semnale ingrijoratoare si indemnuri la retinere si maturitate, seful diplomatiei de la Kremlin, Serghei Lavrov, s-a pronuntat pentru o normalizare a situatiei si gasirea unei solutii care sa nu agraveze si mai mult relatiile.

Cam in aceeasi nota a vorbit inclusiv ambasadorul Londrei la Moscova, Tony Brenton , care a indemnat Rusia sa gaseasca o varianta pentru ca fostul spion KBG Andrei Lugovoi sa fie extradat in Marea Britanie, unde este acuzat de asasinarea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko. "Noi nu cerem Rusiei sa incalce prevederile constitutionale, dar propunem sa gasim impreuna posibilitatea de a ocoli acest obstacol", a spus diplomatul britanic intervievat de agentia Interfax si de cotidianul "Kommersant". Dar iata ca ieri, cotidianul "The Sunday Times" afirma, citand declaratia unui inalt reprezentant al guvernului Gordon Brown, ca uciderea lui Litvinenko a fost "fara indoiala un act de terorism de stat din partea Moscova". "Este un punct de vedere impartasit de cabinetul britanic la cel mai inalt nivel", nota ziarul cu referire la aceleasi surse.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.