Statele Unite si aliatii lor europeni au renuntat la ideea unei rezolutii ONU privind viitorul provinciei Kosovo, deoarece Rusia amenintase ca isi va folosi dreptul de veto pentru a bloca orice initiativa care putea duce la declararea independentei regiunii sarbe.

Dupa doua luni de negocieri sterile in cadrul Consiliului de Securitate, Statele Unite si tarile europene au decis ca problema Kosovo trebuie rezolvata intr-un cadru nou.

Rusia, un aliat-cheie al Serbiei, s-a opus constant planului trimisului special ONU, Maarti Ahtisari, care promova ideea independentei supravegheate pentru Kosovo.

Incercand sa obtina sprijinul Moscovei, Statele Unite si Uniunea Europeana au inaintat patru proiecte de rezolutie. Ultimul dintre ele se referea la convocarea unor noi negocieri intre albanezi si sarbi, timp de 120 de zile, dupa care administrarea provinciei urma sa treaca in mainile Uniunii Europene.

Insa Rusia a respins chiar si aceasta formulare. Ca urmare, Statele Unite si partenerii lor au ajuns la concluzia ca problema trebuie discutata de acum inainte in Grupul de Contact pentru Kosovo, format din Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta, Germania si Italia. Nici una dintre tari nu are drept de veto.

Intrebarea care se pune acum este cum vor reactiona albanezii din Kosovo la ideea unor noi negocieri. Liderii albanezi au amenintat ca vor declara unilateral independenta pana in Noiembrie, in caz de esec, dar Statele Unite si Uniunea Europeana insista pentru noi discutii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.