Cetatenii turci urmeaza sa participe duminica la alegerile legislative anticipate, provocate de criza constitutionala creata in jurul sistemului de alegere a presedintelui Turciei.

In ciuda temerilor pe care le trezeste orientarea sa islamista, Partidul Justitie si Dezvoltare, al premierului Recep Tayyip Erdogan, este creditat cu prima sansa (48% din voturi, conform unui sondaj citat de agentia Bloomberg), datorita cresterii economice de patru ori mai mare decit media UE, inregistrata in ultimii ani. Islamistii sint urmati de Partidul Popular Republican, de orientare laica, si de nationalistii turci. Sondajele mai indica si intrarea in parlament a peste 30 de deputati independenti, reprezentind minoritatea kurda.

Noul parlament va avea la dispozitie doar 45 de zile pentru a decide asupra alegerii presedintelui prin vot universal sau prin votul parlamentarilor, ca si pina acum. In cazul in care partidele nu vor ajunge la un acord, parlamentul va fi dizolvat si vor fi convocate noi alegeri.