In India se alege un nou presedinte si se anticipeaza ca pentru prima oara va fi aleasa in acest post o femeie, Pratibha Patil, candidata Partidului Congresului. Decizia va fi luata de un colegiu electoral format din membrii celor doua camere ale parlamentului de la Delhi si membrii adunarilor legislative ale statelor care compun India.

Se asteapta ca rezultatele sa fie anuntate sambata.Circa 4.500 de parlamentari si membri din legislaturile statelor voteaza joi pentru alegerea celui de-al XIII-lea presedinte al Indiei.

Campania pentru alegerea presedintelui pare sa fi degenerat intr-un schimb de acuzatii si insulte.In centrul scandalului se afla Prathiba Patil, o femeie de 72 de ani, membra mai putin cunoscuta a Partidului Congresului, in prezent guvernator al statului Rajastan din nord-vestul Indiei.

Ea a fost recent acuzata de lipsa de discernamant pentru unele declaratii care au starnit controverse.Dar principala acuzatie, mai grava, e legata de un scandal financiar: o banca la a carei infiintare a contribuit ea, ar fi acordat credite ieftine rudelor ei, dupa care si-a incetat operatiunile.

Partidul Congresului respinge insa acuzatiile.

Potrivit analistilor, intr-o tara unde putini politicieni se bucura de respect, scandalul legat de alegerea noului presedinte ar fi simptomul unui declin drastic in calitatea liderilor.Multi il vor regreta pe actualul presedinte Abdul Kalam - un fost om de stiinta, a carui personalitate demna si calma l-a facut foarte popular.India a avut in trecut prim-ministri femei, acum ar fi pentru prima oara insa cand ar avea un presedinte femeie.Presedintia este o functie cu prerogative mai ales de natura protocolara.

Dar, cum uriasul electorat indian este foarte divers, in urma alegerilor rezulta adesea guverne de coalitie cu o slaba coeziune, iar pentru continuitatea guvernarii multe depind, in acest caz, de discernamantul si impartialitatea presedintelui.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.