Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor a raspuns astazi, solicitarilor Ministerului Mediului din Romania cu privire la norul toxic aparut pe teritoriul Ucrainei, precizand ca acesta nu afecteaza teritoriul Romaniei, iar consecintele accidentului sunt in faza finala de lichidare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) remis agentiei NewsIn, dupa solicitari repetate adresate autoritatilor din Ucraina, institutia a primit in cursul dupa-amiezei de miercuri o informare privind accidentul produs luni, la Lvov.

Astfel, Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apei a precizat ca "accidentul a avut un caracter local si nu va avea niciun fel de impact transfrontalier, neafectand teritoriul Romaniei, intrucat zona poluata este situata de partea opusa a Carpatilor, in partea de vest a bazinului hidrografic Bug (Bazinul Marii Baltice)".

De asemenea, reprezentantii Comitetului de Stat mai mentioneaza ca "situatia este controlata de Ministerul pentru Urgente din Ucraina, iar consecintele accidentului se afla in starea finala de lichidare".

Potrivit ministrului mediului Attila Korodi, MMDD a transmis, in cursul zilei de marti, o scrisoare oficiala catre autoritatile din Ucraina in care le-au fost solicitate informatii exacte privind norul toxic aparut in urma accidentului produs luni la Lvov. Totodata, ministrul de resort preciza ca autoritatile din Romania au incercat permanent sa ia legatura cu omologii din Ucraina, fara a primi insa vreun raspuns din partea acestora.
Un nor toxic ce acopera 14 sate s-a format in Ucraina, in regiunea Lvov, dupa deraierea unui tren cu fosfor, urmata de un incendiu. Accidentul s-a produs luni dupa-amiaza cand 15 vagoane-cisterna cu fosfor provenind din Kazahstan, cu destinatia Polonia, s-au rasturnat si au luat foc. Pompierii au reusit sa stinga incendiul dupa cateva ore.

Autoritatile romane au declarat, astazi, in urma celei de a doua intalniri a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta la MMDD, ca pericolul unei eventuale poluari pe teritoriul Romaniei cauzate de norul toxic din Ucraina a disparut. Afirmatia a survenit dupa ce, marti dupa-amiaza, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a dat asigurari ca Romania nu va fi afectata de nor, deoarece, luand in calcul directia vantului, acesta se indreapta spre Ungaria si Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.