Cel mai grav accident aviatic din istoria Braziliei a avut loc ieri, cand un avion de tip Airbus A-320 al companiei TAM s-a prabusit deasupra unui depozit din afara aeroportului Congonhas, informeaza NewsIn.

La bordul aeronavei se aflau 176 de pasageri, insa numarul victimelor este estimat a se ridica la peste 200 de persoane, conform AFP.

Zborul 3054 al companiei TAM a decolat de la Porto Alegre (sud) la ora locala 17.16 (23.16, ora Romaniei) si a derapat pe pista uda, dupa doua zile de ploaie, a aeroportului Congonhas, aflat in plin centrul orasului Sao Paulo, la ora 18.50.

Avionul a iesit de pe pista, a traversat o strada invecinata si a lovit din plin o cladire a TAM Express, filiala a companiei aeriene. Martorii spun ca au auzit mai multe explozii. Aparatul a disparut complet in interiorul cladirii in flacari, iar din afara nu se mai vedea decat coada acestuia.

Potrivit unui martor, Ialmo Junior Matos, vanzator de echipamente electronice, "avionul a accelerat cand a ajuns la capatul pistei de aterizare si a incercat sa decoleze din nou, dar in acel moment a lovit cladirea si a explodat".

Potrivit colonelului de pompieri Manuel Antonio de Silva Araujo, este putin probabil sa existe supravietuitori printre pasagerii avionului. "Sunt 200 de morti aici", i-a spus colonelul primarului orasului Sao Paulo, Gilberto Kassab, venit la locul accidentului, in plina zona urbana.

Guvernatorul statului Sao Paulo, Jose Serra, a confirmat presei ca este imposibil sa existe supravietuitori. Potrivit lui, pompierii apreciaza ca, in interiorul avionului in flacari, temperatura a atins 1.000 de grade, ceea ce va face foarte dificila identificarea cadavrelor.

Primul bilant oficial, la ora 6.00 ora Romaniei, anunta retragerea a 25 de cadavre din avion si gasirea a 16 morti printre ruinele cladirii lovite. Un numar de 12 raniti, persoane care se aflau in cladire, au fost spitalizati.

La doua ore dupa accident, pompierii reusisera sa stapaneasca incendiul principal, dar ulterior focul a recastigat teren si a cuprins o cladire alaturata, potrivit unui jurnalist al AFP.
In jur de 150 de pompieri si 50 de camioane au fost mobilizate.

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a decretat trei zile de doliu si a cerut comandantului armatei aerului, Junito Saito, sa se deplaseze la locul accidentului.

Lula si-a exprimat "consternarea" si a dat asigurari ca "se vor face toate anchetele necesare pentru a face lumina asupra cauzelor acestei tragedii".

Aeroportul Congonhas a fost inchis pentru aterizari si decolari, iar zborurile prevazute au fost tranferate la aeroportul international din Sao Paolo, Guarulhos, si la Campinas, la 100de kilometri de Sao Paulo.
In septembrie, un Boeing 737 al companiei braziliene Gol s-a prabusit in statul Mato Grosso (centru-vest), dupa ce a lovit in timpul zborului un avion privat. Un numar de 154 de persoane au murit in acel accident.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.