Decizia de a anexa Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria a fost luata la Moscova cu mult inainte de inceperea conflictelor in acele republici. Pentru a-si formaliza de jure anexarea lor, Moscova trebuie doar sa raspunda printr-un "Da!" unei cereri formulate la timpul potrivit de catre autoritatile din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria.

La prima vedere, faptul ca Rusia se opune in mod atat de categoric independentei acestei
entitati teritoriale fost iugoslave care e Kosovo pare a se explica prin teama de a nu crea un precedent. si asta in ciuda faptului ca atat administratia Statelor Unite, cat si institutiile europene au dat asigurari Moscovei ca acordarea independentei regiunii Kosovo nu poate fi considerata ca un precedent pentru Cecenia.

In realitate, Rusia este cea care cauta sa creeze un precedent. Acesta ar consta in recunoasterea independentei Kosovo fara o unanimitate in Consiliul de Securitate ONU. Atunci cand, in viitor, Rusia va recunoaste dreptul la autodeterminare a doua republici din Caucaz, Abhazia si Osetia de Sud, precum si al Transnistriei, altfel zis atunci cand Rusia va anexa aceste provincii, lucrul se va putea realiza trecand peste protestele altora.

Semnificatia geopolitica a acestor trei republici este evidenta. Fara Abhazia, Rusia n-ar avea decat o prezenta simbolica pe litoralul Marii Negre. Fara Osetia de Sud, Rusia si-ar pierde influenta in Caucazul de Sud, cu atat mai mult in cazul unui acord intre Armenia si Azerbaidjan in chestiunea regiunii Nagorno-Karabah.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.