Conflictelor armate ale viitorului vor fi influentate, intr-un mod hotarator, de noile perfectari si descoperi tehnologice, dar mai ales de rapiditatea cu care se modernizeaza si se aplica noua generatie de arme.

Vorbim aici de generatia armelor inteligente, sistemele C4I, sistemele electronice de supraveghere, cercetare si lovire, tehnicile si tehnologiile razboiului informational si psihologic, toate acestea fiind folosite masiv, pe viitor, in operatiile militare si de lupta. Fortele Terestre americane, de exemplu, prevad investitii importante pentru transformarea lor intr-o viitoare forta capabila de a se integra schimbarilor secolului XXI, cu un element expeditionar joint. Fonduri mari sunt repartizate pentru realizarea unui sistem de lupta multifunctional, multimisiune, reconfigurabil, dar si a sistemului tactic de comunicatii digitale care va forma baza capabilitatilor fortei viitorului. Pe baza noilor tehnologii, se are in vedere restructurarea fortelor terestre si crearea unei forte modulare, joint, mai expeditionara, relevanta si supla. Gradul de implementare a noilor tehnologii va influenta masiv soarta razboiului. Cel de-al doilea razboi din Golf a aratat limpede cum caracterul decisiv al razboiului de coalitie de inalta intensitate este asigurat de noua tehnologie si de capabilitatile de razboi aerian. Capabilitatile strategice nu s-au masurat in numar de unitati, arme si militari, ci in calitatea armelor, a fortei in ansamblu. La fel cum primul razboi din Golf a fost campul de afirmare a unor noi tactici, tehnologii si metode de instruire, unde operatiile terestre au fost de tip joint, dezvoltand capabilitati superioare tip C4I / BM, un nou ritm al luptei 24 de ore din 24. Lectia Golfului tine nemijlocit de tehnologie si revolutief in domeniul militar (RMA), de superioritatea tehnologica militara occidentala zdrobitoare: sistemele tehnice ce au asigurat o vizibilitate continua, zi si noapte, avantajele sistemului C3I in scurtarea timpului de reactie, managementul bataliei (BM), mijloacele de lovire (T), de asigurare a luptei (BDA), scurtarea ciclului de la luarea deciziei la lovirea adversarului, ascendentul tehnic si tehnologic sub toate aspectele - tragere, informatii, diseminarea acestora, arme combinate si integrate, forte multiservice, actiuni in orice conditii de timp. Tehnologiile militare ale viitorului vor avea un impact remarcabil in modul de ducere a conflictelor. Secolul XXI va face din razboi spatiul de intalnire al unor sisteme militare din ce in ce mai complexe si performante, care implica tehnologii noi, militari superspecializati, actiuni complexe, desfasurate pe coordonate strategice si tactice diferite de cele actuale.

Complexitatea si capabilitatea fortei adversarului vor fi tot mai greu de presupus si cunoscut, inamicul va deveni unul invizibil si imprevizibil, nivelul de alerta va fi unul permanent. Aceasta, deoarece inovatia tehnologica are drept obiectiv si scop sporirea capabilitatii fortei. Iar capabilitatile luptei moderne sunt influentate, cum apreciaza analistii conflictelor recente, de relativul echilibru tehnologic. Desi dezvoltarea de succes pe aliniamentele oricarui conflict se loveste de truisme evidente, este clar ca razboiul viitorului nu poate ocoli nevoia de: sustenabilitate continua si suficienta, mentenanta buna, mobilitate maxima, capabilitati de manevra, suport logistic, service si de lupta corespunzator, inalt grad de operativitate, superioritate tehnologica pe spatiile critice ale armelor, obiective permanente ale cercetarii stiintifice si tehnologice militare. De altfel, “lectiile invatate” din Irak si Afghanistan, la care se adauga „cursurile optionale” ale razboiului antiterorist, creioneaza, acum, pe plansetele proiectantilor, capabilitatile viitoarelor razboaie.

Noile cuceriri tehnologice impun ca actiunile militare sa aiba in viitor, o mare amploare in timp si spatiu, forte si mijloace specializate, caracter intrunit, intensitate si complexitate sporite, schimbari bruste ale situatiilor la toate nivelurile, sa fie duse in toate mediile, deosebit de manevrier, cu o mare diversitate de procedee tactice, in special la flancuri, in intervale si in adancimea dispozitivului inamicului, rapid si in conditii variate de teren, timp si vreme. Sunt de remarcat amploarea pe care o au componentele cosmice ale conducerii si scopurile operatiilor, accentuarea caracterului decisiv al confruntarii, sincronizarea si integrarea actiunilor de lupta. Conflictele armate, cuplate la tehnologiile secolului actual, vor releva maine o mare complexitate a teatrelor de actiuni, cu intrepatrunderea mediilor civile cu cele militare, extinderea gherilei - mai ales urbane -, folosirea deopotriva a armelor letale si neletale, a explozivilor, dar posibil si a generatiei a treia de arme nucleare, cele cu emisie directionata si selectiva de energie, utilizate ca arma antispatiala de statele detinatoare de arme nucleare impotriva marilor puteri ce poseda arme in spatiul cosmic, ca si a armelor cu plasma.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.