Scurgerile radioactive inregistrate la una din cele mai mari centrale atomice din lume, in urma valului de cutremure care a zguduit in ultimele zile Japonia, a dat de gandit autoritatilor de la Tokio. Ieri, conducerea tarii s-a reunit pentru a dezbate necesitatea consolidarii structurii instalatiilor sale nucleare

Epicentrul primului seism, din zorii zilei de luni si cu o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter, a fost localizat la cativa kilometri de unitatea de la Kashiwazaki-Kariwa. Cele sapte reactoare produc 8.212 megawati necesari alimentarii cu energie electrica a capitalei. Potrivit companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploateaza instalatia, centrala respecta normele antiseismice. Reactoarele sunt fixate in stanca si consolidate cu o structura de beton armat in forma de cub pentru a limita vibratiile produse de cutremur.

Dispozitivele seismice sunt legate la un sistem de alertare care intrerupe automat orice activitate in caz de seism. Dar un trasformator a luat foc. TEPCO a recunoscut ca o cantitate de apa usor radioactiva s-a scurs din unul din reactoare. Cu toate eforturile oficialilor de a calma spiritele, incidenul risca sa intensifice aversiunea publica fata de energia nucleara, industrie care produce 35 la suta din necesarul tarii, dar care este criticata in mod frecvent pentru lipsa de transparenta. "Chiar daca ar fi avut loc o scurgere grava, autoritatile ar fi putut sa nu spuna adevarul pentru a nu declansa panica", estimau locuitorii orasului Kashiwazaki.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.