Cu cateva zile inaintea atentatului de la 14 februarie, soldat cu moartea fostului premier libanez trecut in opozitie Rafic Hariri, victima l-a avertizat pe un alt lider al Opozitiei de la Beirut ca Siria planuieste anihilarea lor. Hariri a lansat avertismentul intr-o intalnire cu liderul druzilor, Walid Jumblatt.

"Mi-a spus ca in urmatoarele doua saptamani unul dintre noi va fi ucis. In mod sigur era la curent cu un complot al Damascului", a relatat Jumblatt.
De altfel, asa s-a si intamplat. La 14 februarie, Hariri si-a pierdut viata in deflagratia provocata de aproape 300 de kilograme de explozibili ingropati pe marginea unei strazi din capitala Libanului. Atentatul a fost primit cu consternare in lumea intreaga. Sute de mii de libanezi au demonstrat la Beirut, iar comunitatea internationala a accentuat presiunile exercitate asupra Siriei, cerandu-i sa-si retraga cei aproximativ 14.000 de militari desfasurati in Liban sub pretextul asigurarii securitatii, dupa razboiul civil care a devastat intreaga tara. In mod repetat, autoritatile de la Damasc si-au declarat nevinovatia si nici o dovada clara a implicarii Siriei nu a iesit la iveala pana in prezent.

Cu toate acestea, reconstituirea evenimentelor ce au dus la moartea lui Hariri, interviurile cu zeci de oficiali occidentali, libanezi si sirieni exclud orice indoiala asupra faptului ca planul criminal a fost pus la punct la Damasc, explica "The Times". Intre altele, Hariri a provocat furia autoritatilor de la Damasc dupa ce a initiat o rezolutie a Natiunilor Unite in care i se cerea Siriei sa nu se mai amestece in afacerile interne ale Libanului. In lunile ce au precedat atentatul, oficiali americani si ai ONU au avertizat de mai multe ori Guvernul sirian sa nu se atinga intr-un fel sau altul de Hariri.

Curios este si faptul ca autoritatile prosiriene de la Beirut au curatat in timp-record locul atentatului, stergand toate urmele posibile. Implicarea Damascului "este singurul scenariu plauzibil", a comentat un diplomat occidental cu rang inalt, citat sub protectia anonimatului. Uciderea lui Hariri, om de afaceri extrem de bogat care si-a reconstruit tara dupa cei 15 ani de razboi civil devastator, a avut loc la doar cateva luni dupa deteriorarea relatiilor dintre el si presedintele sirian, Bashar al-Assad.

In august, pe fondul presiunilor Statelor Unite privind retragerea siriana din Liban, Damascul a orchestrat o serie de amendamente la Constitutia libaneza, permitand extinderea mandatului presedintelui libanez prosirian, Emile Lahoud. Premier la acea vreme si oponent al presedinteul Lahoud, Rafic Hariri a luat legatura cu doi influenti apropiati ai sai, presedintele francez, Jacques Chirac, si liderul american, George W. Bush, elaborand in secret Rezolutia 1559 a ONU, cerand retragerea imediata a militarilor sirieni.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.