Israelul a reactionat pozitiv, dar cu moderatie, la stirea privind armistitiul formal proclamat joi, la Cairo, de gruparile radicale palestiniene, in primul rand de Hamas si Jihadul Islamic. Astfel, vicepremierul israelian Ehud Olmet declara ieri, la influentul post de radio al armatei, ca, "daca toate organizatiile teroriste sunt gata sa opreasca atacurile, chiar si pentru o perioada limitata, acesta este un lucru pozitiv in sine".

Nu e mai putin adevarat ca rezervele exprimate de guvernul din Tel Aviv nu sunt unice, la randul lor si organizatiile palestiniene facandu-si publice cateva exigente. Dincolo de toate acestea, este limpede ca ne aflam in fata unei decizii foarte importante, cu mari implicatii in evolutia politica a zonei in discutie. Ea intervine la capatul a 48 de ore de discutii foarte aprinse purtate la Cairo intre reprezentantii a 13 factiuni palestiniene si ai Autoritatii Nationale Palestiniene, negocieri mijlocite de Egipt.

Documentul intitulat "Declaratia de la Cairo" - care ar putea intra in istorie prin impactul sau daca va fi transpus in practica - arata ca "participantii au cazut de acord asupra unui program politic pana la sfarsitul acestui an, ce stipuleaza angajamentul lor privind respectarea acalmiei ce domneste in prezent, in schimbul opririi agresiunilor (israeliene - n.n.) impotriva poporului nostru". Totodata, se insista asupra necesitatii "eliberarii tuturor prizonierilor si detinutilor palestinieni".

Dupa cum s-a semnalat, Hamasul a introdus unele nuante prin vocea sefului sau politic, Khaled Mechal, potrivit caruia "angajamentul nostru la retinere (...) este legat de respectarea de catre inamic a conditiilor acceptate si a exigentelor palestiniene". La randul lor, responsabili ai Fatah si Jihadului Islamic au declarat ca ei considera durata armistitiului drept nedeterminata, daca Israelul accepta cererile lor.

Acalmia de acum dintre palestinieni si israelieni este cea mai lunga dupa declansarea celei de-a doua Intifade - septembrie 2000 -, ea fiind dovedita de spectaculoasa scadere a numarului de victime de o parte si de alta. Evident, trebuie reamintit atentatul sinucigas comis la 25 februarie la o discoteca din Tel Aviv de Jihadul Islamic, soldat cu moartea a cinci israelieni, cu toate astea, ansamblul factiunilor palestiniene respectand armistitiul. In ce-l priveste, Israelul a reamintit ca la intalnirea de la Sharm El-Sheikh (8 februarie) dintre presedintele Abbas si premierul Sharon s-a angajat sa nu lanseze operatiuni ofensive atata vreme cat va exista o oprire totala a violentei de partea palestiniana.

De asemenea, acum, Tel Avivul cere celeilalte parti sa dezarmeze total gruparile radicale, pozitie sustinuta si de presa israeliana. Asa cum sustine influentul ziar "Yediot Aharonot", "acalmia convine de minune organizatiilor palestiniene, permitandu-le sa-si pastreze armele si sa ameninte cu ele, fara a le utiliza efectiv". In fine, dar nu in ultimul rand, trebuie precizat ca gruparile radicale au optat pentru termenul acalmie, in vreme ce presedintele Abbas dorea armistitiu, ele vrand astfel sa se disocieze de incetarea focului anuntata la 8 februarie de presedintele palestinian si premierul israelian, care au intentionat sa puna capat celor peste patru ani de violente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.