Franta si Germania, statele-pilon ale UE, au convenit reforma EADS; stilul "turbo" si ambitiile lui Sarkozy creeaza tensiuni.

Cancelarul german Angela Merkel si noul presedinte francez Nicolas Sarkozy - liderii „motorului” franco-german al Uniunii Europene (UE) - au negociat ieri pentru prima data puterea economica si influenta politica a tarilor lor in Europa si in lume, trasand in cadrul summitului informal de la Toulouse viitorul conglomeratului aerospatial si de aparare EADS, cel de-al doilea gigant al aeronauticii la nivel mondial.

Prima runda de negocieri fata in fata, in care Merkel si Sarkozy au avut cu adevarat ceva de impartit, a pastrat traditia cooperarii franco-germane aflate la baza constructiei comunitare.

Pragmatismul a invins, dar stilul asertiv si agenda „turbo” ale liderului francez, care are ca scop declarat sa readuca Franta in centrul UE si actioneaza deja in acest sens, au creat deja premisele unor viitoare puncte de tensiune in parteneriatul Paris - Berlin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.