Pe plan mondial exista un deficit permanent de macarale si schele, scrie The Times intr-un articol dedicat celor mai indraznete proiecte arhitecturale derulate la ora actuala in lume. Planeta a devenit un santier in constructie.

Din Statele Unite pana in Kazakhstan, toata lumea construieste in frenezie. Toate tarile sunt eclipsate insa de un megasantier, China, care are un apetit atat de insatiabil ca inghite jumatate din productia mondiala de beton si o treime din cea de otel.

In aceasta perioada are loc

in special un boom mondial al arhitecturii de mari dimensiuni. Marea Britanie cunoaste cel mai mare boom de constructii din anii '80 si pana astazi, datorita Olimpiadei, zgarie-norilor construiti in fiecare orasel si programului guvernamental de constructii publice. Iar acesta este doar varful icebergului. Luandu-si parca revansa fata de Vest, Dubai, Beijing, Shanghai si Moscova isi revendica primele locuri pe scena arhitecturala mondiala, mergand pana la extreme absurde. Cladiri care se invart, cladiri in forma de iPod si cladiri inalte de peste 700 de metri apar pe toate continentele.
In cele ce urmeaza va facem cunostinta cu 10 din cele mai mari si mai semnificative proiecte de cladiri in constructie la ora actuala, selectate de The Times. Toate sunt impresionante. Cele mai multe sunt uriase. Cateva sunt urate ca noaptea. Dar cateva sunt destul de bune. Impreuna vor schimba arhitectura si lumea, asa cum le cunoastem.

1. Stadionul Olimpic 2008, Beijing

Arhitecti: Herzog & De Meuron

Daca se pricepe cineva cum sa foloseasca o economie la comanda care inoata in bani si forta de munca ieftina pentru a realiza imposibilul in arhitectura, acestia sunt Herzog si De Meuron. Chiar in timp ce cititi aceste lucruri, o armata trudeste zi si noapte si secunda de secunda pentru ca telespectatorii sa aiba ce vedea in background in afara de alergatorii transpirati de la Olimpiada de anul viitor.

Date esentiale: 330 metri lungime, 220 metri latime, 69.2 metri inaltime, 250.000 mp aria, 100.000 capacitatea.

2. Marele Muzeu Egiptean, Giza, Egipt

Arhitecti: Heneghan Peng

Situatia Marelui Muzeu Egiptean nu este similara celei intampinate de egiptenii antici care, cand au construit Piramidele, au inventat practic arhitectura iconica. Este exact opusa: cum sa construiesti cu panas intr-un loc supersensibil, langa unul din locurile de nastere a arhtecturii. Henenghan Peng nu sunt un nume mare, ci o firma de dimensiune medie din Dublin, care a invins competitori prestigiosi si a castigat concursul cu un design care e aproape de cercul patrat sau de piramida. Cladirea este o serie masiva de sali care imbratiseaza peisajul, aranjate ca zgarieturile ghearelor unei pisici, cu tavanul urias pixelat in forme triunghiulare.

Date esentiale: Cel mai mare muzeu arheologic din lume, incluzand si Piramidele. Sa te vedem acum, Beijing.

3. Burj Dubai, Dubai

Arhitecti: Skidmore, Owings & Merrill

Poate ca China are cel mai mare... orice, dar Emiratele Arabe Unite vor avea cel putin cele mai rapide lifturi, la 60 km/h, si cea mai inalta constructie umana din toate timpurile. Asta pentru vreo 30 de secunde, pana cand vreun primar chinez merge cu un milimetru mai sus. Developerii de la Burj Dubai sunt atat de precauti incat nici nu au dezvaluit inaltimea finala pana in momentul cand va fi batut ultimul cui. Cu toate astea, pot sa stea linistiti intr-o privinta - vor avea cel mai hidos skyscraper din lume - o copie nereusita dupa Orasul de Smaragd incropita de megafirma de arhitectura Skidmore, Owings & Merrill.

Date esentiale: Clasificate. Peste 700 de metri, poate chiar 800, cu 160 de etaje sau, poate, 200. Pana acum are 484.1 metri. si un fapt divers cules de pe website: betonul cladirii cantareste cat 100.000 de elefanti.

4. Muzeul Tolerantei Simon Wiesenthal, Ierusalim

Arhitecti: Gehry Partners

si-a ales bine momentul. Hamas si Fatah sunt cu cutitele scoase din teaca, iar bombardierele israeliene ciuruiesc Gaza. De ce a ales arhitectul lipsit de griji Frank Gehry sa se amestece in cel mai mare conflict politic posibil? Pentru a se intoarce la radacinile lui evreiesti, spune el. Imediat au inceput, bineinteles, acuzele. Imperialism cultural finantat de americani! Arhitectura ca imbratisare in grup! Acum cladirea este implicata intr-un proces pentru ca nimeni nu s-a gandit sa verifice ca nu va fi construita peste morminte musulmane.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.