Biserica Catolica din Los Angeles a ajuns la o intelegere financiara cu peste 500 de persoane care au reclamat ca ar fi fost molestate sexual de preoti.

Avocatul reclamantilor a declarat ca intelegerea financiara este o datorie care trebuia platita de mult fiindca, spune el, unele dintre victime au asteptat peste 50 de ani sa se faca dreptate.Se relateaza ca Biserica Catolica din Los Angeles va plati in total 660 de milioane de dolari.

Intelegerea a fost incheiata cu o zi inainte ca la Los Angeles sa inceapa o serie de procese prin care victimele presupuselor abuzuri sexuale ale preotilor cereau compensatii financiare.Los Angeles este cea mai mare arhidioceza catolica din Statele Unite ale Americii.

Intelegerea financiara trebuie aprobata si de judecator si ar putea deveni cea mai mare compensatie platita de Biserica de cand a inceput scandalul abuzurilor sexuale, acum cinci ani.David Clohessy, directorul unei organizatii numita "Reteaua celor care au supravietuit abuzurilor preotilor", spune ca a fost o perioada lunga si grea pentru cei afectati.

"Nici o intelegere, nici o suma de bani nu va putea restabili increderea si nu va putea readuce copilariile furate, increderea tradata a celor care au fost molestati de preoti si de episcopii complici. Cu toate astea, intelegerea la care s-a ajuns reprezinta o victorie imensa pentru supravietuitorii care au gasit in ei puterea de a reclama abuzurile, de a cauta ajutor in justitie si de indura o procedura legala lunga si istovitoare", a declarat David Clohessy.Fiecare reclamant ar urma sa primeasca in jur de 1.300.000 de dolari.

Arhiepiscopul diocezei Los Angeles a scris recent enoriasilor pentru a-i informa ca Biserica va fi nevoita sa vanda zeci de cladiri care ii apartin pentru a strange banii necesari platii despagubirilor.Corespondentul BBC la Los Angeles, Peter Bowes, subliniaza ca acest scandal a afectat grav increderea oamenilor in biserica.

"Va fi nevoie de multe eforturi si va dura multa vreme pana ce biserica va recastiga increderea oamenilor si nu e vorba doar de biserica drept institutie. Cred ca si multi membri ai bisericii au fost dezamagiti de modul in care conducerea a tratat situatia", subliniaza corespondentul BBCDavid Clohessy de la organizatia pentru cei molestati de preoti spune ca biserica catolica din Statele Unite ezita inca sa trateze cum trebuie problemele dar subliniaza ca acum cel putin oamenii sunt mai constienti de situatia creata.

"Cu siguranta s-a inregistrat un progres. Nu e nici o indoiala ca sunt mai multe sanse ca in ziua de azi copiii sa reclame abuzurile si mai multi oameni inclina sa ii creada. Parintii sunt mai inclinati sa sesizeze politia, care la randu-i e mai inclinata sa ancheteze iar procuratura e mai inclinata sa puna sub acuzare. Din punctul acesta de vedere, lucrurile s-au schimbat. Trebuie spus insa ca acest progres nu se datoreaza ierarhiei bisericesti ci se petrece in pofida acesteia".

Din 2002 incoace, aproape 1000 de persoane au reclamat abuzuri ale preotilor bisericii romano-catolice numai in California.In februarie 2004, un raport comandat de biserica sublinia ca peste 4000 de preoti romano-catolici din Statele Unite au fost acuzati de abuzuri sexuale in ultimii 50 de ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.