Inspectorii ONU in domeniul nuclear vor sosi in Corea de Nord la sfarsitul saptamanii pentru a supraveghea inchiderea reactorulul de la Yongbyon, in cadrul acordului cu Phenianul privind renuntarea la arme nucleare.

Anuntul a fost facut de seful Agentiei ONU pentru Energia Nucleara, Mohamed el Baradei, care se afla in Coreea de Sud, la Seul.In acelasi timp, o delegatie a Agentiei a sosit la Teheran pentru discutii asupra programului nuclear iranian.

Inchiderea reactorului nord-coreean de la Yongbyon este o conditie esentiala in tratativele internationale privind renuntarea Phenianului la programul nuclear military.Autoritatile nord-coreene au acceptat in principiu in luna februarie sa inceteze lucrul la Yongbyon.

Dar de atunci au trecut mai multe luni de atunci si abia acum inspectorii Agentiei Internationale pentru Energia Atomica vor putea supraveghea inchiderea reactorului.Phenianul a declarat ca va inchide instalatiile dupa ce primeste ajutor in combustibil din Coreea de Sud.

Ministrul sud-coreean de externe, Song Min-soon, care a purtat convorbiri la Seoul cu seful AIEA Mohamed El Baradei, a declarat ca sosirea inspectorilor va coincide cu trimiterea unui nou ajutor in nord."Vom trimite un transport de petrol catre Coreea de Nord joi, astfel ca va ajunge pana sambata, si tot atunci vor ajunge si inspectorii", a spus ministrul sud-coreean de externe.

Miercuri, o delegatie AIEA a sosit si la Teheran, pentru a vedea daca guvernul iranian e gata sa raspunda la noile chestiuni ridicate de Agentie, in legatura cu programul sau nuclear.Delegatia va discuta cu seful negociatorilor iranieni, Ali Larijani, dar nu va face nici un fel de inspectii.

Saptamana aceasta, seful AIEA Mohamed El Baradei a sugerat ca daca Teheranul raspunde la chestiunile iramase in suspensie, Consiliul de Securitate ONU ar putea sa nu-sipuna in aplicare amenintarea cu un al treilea set de sanctiuni.El Baradei a mai spus ca Iranul si-a incetinit controversatul program de imbogatire a uraniului, si si-a exprimat speranta ca se va ajunge la suspendareaprogramului, asa cum cere Consiliul de Securitate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.