Fluctuatiile climatice si reducerea productiilor agricole maresc frecventa conflictelor armate.

Cercetatorii chinezi intaresc si ei scenariul in care criza resurselor esentiale vietii, precum sursele de energie si de apa proaspata, terenurile agricole si mineralele, ar putea produce conflicte armate. Vinovatul nu este nimeni altul decit incalzirea globala, atrage atentia un studiu realizat la Universitatea din Hong Kong, ce urmeaza sa fie dat publicitatii luna viitoare.

Autorii studiului, condusi de David Zhang, au revizuit informatii de arhiva legate de 899 de razboaie, purtate intre anii 1000 si 1911 in China de Est, regiune care produce grine pentru majoritatea populatiei chineze, informeaza publicatia „LiveScience“. Apoi le-au corelat cu date legate de temperaturile din emisfera nordica inregistrate in acelasi interval de timp. Concluzia cercetatorilor chinezi este ca frecventa confruntarilor pe cimpurile de lupta din China de Est, mai ales cele din partea de sud a regiunii, a fost puternic influentata de oscilatiile de temperatura.

Perioadele reci au fost gasite vinovate pentru majoritatea conflictelor armate si a schimbarilor dinastice. Modificarile climatice au un mare impact asupra agriculturii si a horticulturii, iar in societati cu resurse tehnologice limitate, cum era China preindustriala, temperaturile scazute diminuau posibilitatea exploatarii recoltelor si a turmelor de animale. In consecinta, in astfel de perioade de tulburari ecologice, razboiul pare singurul mijloc eficient de redistribuire a resurselor, explica David Zhang.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.