Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a anuntat oficial pe ministrii de finante din Zona Euro ca Franta nu garanteaza respectarea termenului convenit pentru eliminarea deficitului bugetar – 2010. Deadline-ul a fost stabilit in aprilie de catre tarile tarile din zona euro, printre care si Franta, care s-a razgandit insa o luna mai tarziu, odata cu venirea la putere a lui Sarkozy.

Motivatia consta intr-un plan de impulsionare a economiei, prin reduceri de impozite. "Franta este antrenata in schimbari fara precedent. Daca avem o crestere mai mare decat cea asteptata, o vom dedica in intregime consolidarii bugetului. Daca nu, termenul va fi 2012", a declarat liderul francez.

Responsabilii UE sunt ingrijorati ca exemplul Frantei ar putea fi urmat si de alte tari. Sarkozy a spus ca Franta isi va reduce deficitul la 2,4% in acest an, fata de 2,5% in 2006, si ca va continua tendinta in 2008, dar nu va ajunge la procentul prevazut, de 1,8%.

Pactul de Stabilitate si Crestere Economica, destinat pentru a sustine moneda euro, prevede ca deficitul nu poate depasi 3% din PIB si ca acesta trebuie redus cu cel putin 0,5% pe an in perioadele de crestere economica.

Sunt permise reduceri mai lente in cazul in care o tara implementeaza reforme structurale, insa unii dintre ministri nu sunt convinsi ca masurile lui Sarkozy s-ar incadra in aceasta categorie. Pactul a fost revizuit in 2005, dupa incalcari repetate de catre Franta si Germania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.