In China a fost executat fostul director al Administratiei Alimentelor si Medicamentelor, dupa ce a fost gasit vinovat de coruptie.

Executia a avut loc pe fondul producerii, recent, a mai multor scandaluri, legate de siguranta alimentelor si medicamentelor.Directorul Administratiei pentru alimente si medicamente Zheng Xiaoyu a fost condamnat la moarte la sfarsitul lunii mai, fiind gasit vinovat ca a luat mita echivalentul a 850.000 dolari, de la opt companii.

Zheng este functionarul de rangul cel mai inalt care este executat in China in ultimii sapte ani.
'Grava iresponsabilitate'"Grava lui iresponsabilitate in inspectiile privind siguranta farmaceutica a daunat grav intereselor statului si poporului", se spune in declaratia Curtii Supreme care a aprobat sentinta de condamnare la moarte.Potrivit analistilor, asprimea sentintei ar fi menita ca avertisment altora, dupa ce a fost patata astfel marca "made in China".

Cazul face parte dintr-o problema mult mai larga. Oficialitatile chineze admit ca seria scandalurilor din ultimele luni, legate de siguranta unor produse au afectat credibilitatea statului si produselor chineze in tara si in strainatate.Au trebuit scoase de la vanzare sau s-a interzis folosirea unor produse, intr-o gama larga, de la carne de porc la pasta de dinti.Intr-unul din cazuri, care a facut mare valva, in Statele Unite s-a dat vina pe conservele chinezesti de hrana pentru pisici, pentru moartea mai multor animale.
Reforma dificila

Prezenta toxinelor in conservele chinezesti a generat temeri pe plan international privind siguranta produselor exportate de China.Anchetatorii au constat, intre altele, ca Zheng si subalternii sai au stors bacsisuri de la companiile producatoare pentru a acorda reinnoirea licentelor.
Potrivit corespondentului BBC, guvernul chinez incearca sa schimbe situatia privind mentinerea standardelor de siguranta, dar intr-o tara atat de mare, respectarea regulilor variaza mult de la un loc la altul, si reforma va fi foarte dificila.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.