O vorba spune ca "mai bine mai tarziu decat niciodata". Iar o alta ca "niciodata nu e prea tarziu". Ambele expresii valabile, se pare, pentru Kosovo. Dupa cum scria ieri cotidianul The New York Times, adminstratia americana este gata sa amane pentru 2008 rezolvarea disputei privind statutul provinciei sarbe Kosovo.
In orice caz, asa a dat de inteles adjunctul secretarului de stat, Daniel Fried. Prezent in Croatia la o reuniune internationala, el si-a exprimat speranta ca aceasta chestiune, care a inflamat deja Consiliul de securitate al ONU, sa fie solutionata in perioada imediat premergatoare summitului NATO, programat pentru aprilie 2008, la Bucuresti. Cuvintele lui Fried, comenta NYT constituie o dovada elocventa a faptului ca SUA au inteles ca este putin probabil ca Rusia sa accepte curand planul ONU pentru Kosovo, care acorda regiunii independenta sub monitorizarea unei misiuni UE. Ca o confirmare a acestei presupuneri, seful diplomatiei de la Kremlin, Serghei Lavrov, reitera ieri pozitia tarii sale, potrivit careia Rusia, care detine drept de veto in Consiliul de securitate al ONU, nu va vota nici o rezolutie referitoare la Kosovo, care nu va avea aprobarea Serbiei". "Nu pot sa dau date precise, dar presupun ca solutia va fi gasita in lunile dinaintea intalnirii la nivel inalt a Aliantei, de la Bucuresti", precizase in ajun Fried.

La randul lui, Financial Times estima ca liderii etnicilor albanezi din Kosovo nu va proclama unilateral independenta provinciei fara sprijinul SUA si UE. Asa a promis Agim Cheku (foto), premierul provizoriu al protectoratului ONU. Dar, s-a grabit el sa mentioneze, "UE trebuie sa gandeasca o modalitate de a prelua sub controlul ei acest nou stat din sud-estul Europei in absenta unei rezolutii ONU. Avem nevoie de o <foaie de parcurs> care sa schiteze rapid si coerent drumul nostru spre viitor", a subliniat Cheku. In ajun, veteranii miscarii de gherila din Kosovo anuntasera ca sunt pregatiti sa puna mana din nou pe arme daca divergetele dintre Occident si Rusia vor continua sa blocheze independenta provinciei separatiste. Conducerea albanezilor kosovari "nu ar trebui sa accepte nicio amanare a deciziei privind statutul Kosovo, care ar aduce doar noi ostilitati", au apreciat veteranii, cerand Parlamentului de la Pristina sa proclame independenta. Daca cererile nu sunt indeplinite, "veteranii KLA vor fi obligati sa actioneze ca soldatii pentru a-si respecta juramantul", avertiza un comunicat al KLA, structura care a luptat impotriva fortelor sarbe in perioada 1998-1999, pana la interventia fortelor NATO.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.