Pe fondul nervozitatii excesive a pietei mondiale a petrolului, care a cunoscut o majorare drastica a pretului la titei ca reactie la niste evenimente deloc inedite - rapiri de oameni in Nigeria si reducerea stocurilor de benzina din SUA - expertii devin tot mai pesimisti in privinta evolutiei situatiei pe acest segment al vietii economiei internationale.
La unison, analistii sustin ca nu exista motive de ameliorare a situatiei, de ieftinire a "aurului negru" si ca, dimpotriva, petrolul se va scumpi in urmatoarele luni. E adevarat, specialistii nu se asteapta la noi recorduri. Alaturi de situatia tensionata din Nigeria, saptamana trecuta, din diferite motive, si-au sistat temporar activitatea mai multe intreprinderi de prelucrare a petrolului situate in statele Texas, din cauza panelor de curent, si Kansas, din cauza inundatiilor".

"Kansas a pierdut a saptea parte din cota estivala de benzina", cita AP afirmatiile analistului Tom Klose, de la Oil Price Information. "Iar benzina oricum este deficitara pe perioada verii. Iar majorarea tarifelor la pompa a antrenat o crestere a preturilor la petrol si gaze naturale", a adaugat el. Analistii sunt convinsi ca piata a primit un suficient impuls pentru a urca pana la recordurile de anul trecut, cand pretul titeiului s-a apropiat amenintator de bariera celor 80 de dolari barilul. Problema este, subliniaza ei, ca investitorii au inceput sa-si retraga mijloacele din investitii cu venit fix, orientandu-si banii spre pietele de marfuri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.