Liderul unei aliante de grupari sunnite, condusa de celula irakiana al-Qaida, a dat un ultimatum Iranului, cerandu-i ca in doua luni sa inceteze sa se mai amestece in treburile Irakului, pentru ca, in caz contrar, Teheranul se va expune unui razboi, relateaza AFP.

"Le dam liderilor iranieni termen doua luni pentru a pune capat tuturor formelor de sustinere a siitilor si pentru oprirea oricarei ingerinte, directa sau indirecta, in afacerile 'statului islamic din Irak'", potrivit unei voci atribuite lui Abu Omar al-Baghdadi, seful acestui stat autoproclamat, intr-o inregistrare audio difuzata luni.

"In caz contrar, asteptati-va la un razboi feroce pe care il pregatim de patru ani", potrivit inregistrarii, aparuta pe un site folosit de obicei de grupari islamiste. Un astfel de razboi ar afecta iranienii "fie ca sunt in Iran sau in alta regiune", potrivit mesajului in care sunnitilor li se cere sa renunte la orice comert cu siitii.

"Comerciantii sunniti sunt vizati de termenul de doua luni. Dincolo de aceasta perioada, toate formele de schimb comercial cu siitii vor fi o tinta", a adaugat el.

Al-Baghdadi le-a cerut tuturor sunnitilor din lume sa se pregateasca de razboi si mai ales celor din Iran, aflati in minoritate, informeaza NewsIn.

In iunie, premierul irakian Nuri al-Maliki, siit, a avertizat in legatura cu existenta unei "ample si periculoase proiecte" ale retelei al-Qaida din Irak, menite sa destabilizeze tarile din regiune. Washingtonul acuza Iranul de implicare in violentele sangeroase din Irak, lucru negat de Iran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.