Influentul cotidian american The New York Times afirma duminica, intr-un editorial deosebit de critic, ca incercarea presedintelui George W. Bush de a stabiliza Irakul este o "cauza pierduta" si pledeaza pentru retragerea fara intarziere a soldatilor din aceasta tara.

"A venit timpul ca Statele Unite sa plece din Irak, fara nicio intarziere mai mare decat cea necesara Pentagonului sa organizeze o retragere ordonata", scrie cotidianul intr-un editorial neobisnuit de lung intitulat "The Road Home" (Drumul de intoarcere - n.r.).

The New York Times mentioneaza ca pana in prezent a respins aceasta concluzie, "in asteptarea unui semn ca presedintele Bush incearca in mod serios sa scoata Statele Unite din dezastrul pe care l-a creat invadand Irakul fara motive suficiente, in pofida opozitiei mondiale si fara a avea un plan de a stabiliza tara dupa aceea".

"Cand a devenit clar ca presedintele nu are nici viziunea, nici mijloacele de a face aceasta, am fost impotriva fixarii unei date de retragere atat timp cat inca mai exista o sansa de a reduce proportiile haosului care ar fi urmat fara indoiala", scrie cotidianul american.

"Este inspaimantator de clar ca proiectul lui Bush este de a ramane (in Irak - n.r.) atat timp cat va fi presedinte si de a transmite apoi povara (unei decizii - n.r.) succesorului sau. Indiferent care este cauza sa, a pierdut", conchide cotidianul cu orientare social-liberala.

"Liderii politici de la Bagdad pe care Washingtonul i-a sprijinit sunt incapabili de a pune interesele nationale mai presus de reglarile de conturi interconfesionale. Fortele de securitate pe care Washingtonul le-a antrenat se comporta mai degraba precum militiile partizane. Fortele militare suplimentare care au fost trimise in regiunea Bagdadului nu au reusit sa schimbe nimic", scrie cotidianul, in conditiile in care sfarsitul de saptamana a adus o noua agravare a situatiei din Irak, atat in planul securitatii - unde atentatele au proliferat si au facut peste 170 de victime, inclusiv soldati americani -, cat si in plan politic, unde miscarea radicala siita a lui Moqtada Sadr a prezis caderea guvernului Maliki.

"A continua sacrificarea vietilor si mutilarea soldatilor americani este gresit. Razboiul submineaza puterea aliantelor si ale fortelor militare ale natiunii. Este o deviere periculoasa de la lupta pe viata si pe moarte impotriva teroristilor. El creste povara care apasa pe umerii contribuabililor americani si este o tradare fata de o lume care are nevoie de o aplicare inteleapta a principiilor si puterii americane", continua editorialul publicat de The New York Times.

"Cei mai multi americani au ajuns la aceste concluzii cu luni in urma. Chiar si in Washingtonul polarizat politic, pozitiile referitoare la razboi nu se mai iau numai in functie de liniile de partid. Cand Congresul se va intoarce la lucru, saptamana aceasta, in fruntea agendei sale ar trebui sa figureze dezangajarea trupelor americane din razboi", este de parere cotidianul american.

Acest editorial - comenteaza AFP - este cea mai recenta manifestare a nemultumirii opiniei publice americane fata de situatia din Irak, dupa ce saptamanile trecute mai multi senatori republicani - pana atunci ferventi partizani ai razboiului - au trecut in cealalta tabara.

Pe de alta parte, The Washington Post a anuntat ca un raport preliminar ce urmeaza sa fie prezentat saptamana viitoare in Congres critica incapacitatea guvernului irakian de a atinge obiectivele stabilite de administratia Bush in materie de securitate si dezvoltare politica.

Congresul a fixat 18 obiective guvernului irakian, in schimbul finantarii razboiului. Un raport final este prevazut in septembrie, pentru a evalua efectul noii strategii si al trupelor trimise ca intariri, insa un raport preliminar este anuntat pentru zilele urmatoare. Potrivit Washington Post, raportul conchide ca numarul soldatilor americani ucisi a crescut simtitor, in timp ce violentele s-au extins in afara Bagdadului, iar disensiunile politice si confesionale s-au agravat in intreaga tara, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.