Spre deliciul analistilor si comentatorilor de presa, Washingtonul si Moscova si-au continuat, pe un ton oarecum firesc, schimbul de replici pe tema demersurilor americane de extindere a prezentei lor militare cu precadere in Europa de est.

Dupa ce in ajun, secretarul de stat, Condoleezza Rice , a respins pe un ton categoric propunerea presedintelui Vladimir Putin vizand crearea unui scut comun ruso-american pe baza statiei azere de radiolocatie de la Gabala, prim vicepremierul Serghei Ivanov a iesit la rampa cu o noua sugestie, apreciind ca ultimele initiative rusesti pot conduce la aparitia unui sistem global de aparare antiracheta, Rusia fiind dispusa, pentru indeplinirea acestui scop, la un schimb de tehnologii militare sensibile. "Acest lucru va modifica intreaga arhitectura a securitatii, nivelul de incredere reciproca, va intari convingerea ca Rusia si SUA nu sunt state inamice, nu suntem adversari ai unei curse absurde si ca razboiul rece constituie o relicva definitiva a istoriei", a spus fostul ministru al apararii, considerat unul din potentialii succesori ai lui Putin. In ajun, Rice declarase, intr-un interviu acordat televiziunii CNBC, ca SUA nu sunt de acord cu nici una din propunerile Moscovei de folosire in comun a bazei de la Gabala.

"Dupa o buna perioada de timp, in care rusii nu cunoasteau alt raspuns decat 'nu','nu' si 'nu' la tot ce intentionam noi sa intreprindem in domeniul apararii antiracheta, au hotarat acum sa vina cu propriile lor idei. Nu suntem de acord cu ele si credem ca trebuie sa ducem la bun sfarsit planurile noastre pentru Cehia si Polonia. In acelasi timp, suntem absolut convinsi ca o conlucrare americano-rusa poate savarsi un important salt inainte". Dupa o asemenea interventie, cuvintele lui Ivanov isi pierd sensul, practic, imprimand dialogului dintre cele doua state aspectul unei conversatii intre surzi si muti. Oricum ar fi, Rice a adaugat ca SUA si Rusia vor "examina arhitectura regionala pentru prevenirea amenintarii pe care o reprezinta rachetele cu raza lunga de actiune".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.