Un comandant al armatei pakistaneze a fost ucis duminica, in timpul unei operatiuni impotriva islamistilor radicali care s-au baricadat in Moscheea Rosie din Islamabad.

Asediul intrase duminica in cea de-a sasea zi de cind cel putin 50 de radicali inarmati, sub conducerea clericului Abdul Rashid Ghazi, s-au baricadat in cladire si sustin ca sint gata sa moara mai degraba decit sa se predea. Violentele au inceput marti, cind 150 de studenti islamisti au atacat un punct de control al politiei, din apropierea moscheii, iar autoritatile au replicat cu gaz lacrimogen. Unii dintre studenti s-au refugiat in moschee, care a fost apoi inconjurata de politie.

Trupele pakistaneze au inceput duminica sa demoleze o parte din zidurile exterioare ale moscheii, pentru a-i ajuta pe cei peste 1.000 de ostatici retinuti inauntru sa scape. Multi dintre acestia sint femei si copii, aparent folositi drept scuturi umane. Pe de alta parte insa, presedintele Pervez Musharraf a avertizat simbata ca toti cei care nu vor iesi de bunavoie vor fi ucisi. Oficialii pakistanezi au intrerupt deja alimentarea cu apa, electricitate si gaz a moscheii si au tras intr-un rezervor de combustibil dinauntru, utilizat pentru alimentarea generatoarelor.

Explozia astfel provocata a ucis peste 20 de persoane. Alti doi studenti, sustin serviciile secrete pakistaneze, au fost ucisi vineri. Ei au fost impuscati de colegii lor, pe cind incercau sa se predea. Islamistii sustin ca autoritatile ar fi ucis peste 300 de civili de marti pina duminica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.