Curtea Constitutionala a Turciei a validat proiectul de modificare a Constitutiei, prin care sunt introduse alegerile prezidentiale directe.

Actualul presedinte, Ahmet Necdet Sezer, precum si opozitia, sesizasera Curtea impotriva acestei modificari, sustinand ca au fost facute in graba si ca ar ameninta stabilitatea tarii.

Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AK, de guvernamant, islamic) a introdus schimbarile ca urmare a esecului alegerii in parlament a candidatului sau la presedintie, actualul ministru de externe, Abdullah Gul.

Opozitia a boicotat votul, sustinand ca alegerea fostului politician islamist Abdullah Gul constituie o amenintare pentru caracterul laic al statului.

Decizia Curtii Constitutinale constituie o surpriza si reprezinta o victorie a AK in lupta cu politicienii laici in lupta pentru alegeri prezidentiale directe.

Curtea anulase in luna mai primul tur al alegerilor prezidentiale din cauza lipsei cvorumului, determinata de boicotul opozitiei.

Ca urmare, AK a initiat modificarea Constitutiei Turciei. Presedintele si opozitia au contestat modificarea, dar Curtea Constitutionala a votat cu 6 - 5 in favoarea validarii schimbarilor adotate de parlament.

Acum, este posibil ca electoratul sa voteze in toamna intr-un referendum privind aprobarea amendarii Constitutiei.

Dar inaintea referendumului vor avea loc, pe 22 iulie, alegerile parlamentare, iar daca AK castiga din nou majoritatea absoluta, atunci referendumul va avea probabil loc.

In caz contrar, presedintele Turciei va fi ales de catre parlament pentru un mandat de sapte ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.