Atentatele esuate din Londra si Glasgow au fost planificate si puse in practica de grupul de medici cu aprobarea liderului al-Qaeda, Osama Bin Laden, a declarat o sursa cu rang inalt dintr-un serviciu de informatii strain de cele britanice, citata de “The Times”.

"A fost stabilit inca din prima zi ca al-Qaeda se afla in spatele complotului si ca a fost planificat de sustinatorii sai din Marea Britanie, cu binecuvintarea lui Bin Laden", potrivit sursei. Oficialii din serviciile de securitate britanice au fost mai rezervati, afirmind ca este prea devreme pentru a spune daca tentativele au fost planuite in strainatate sau in Marea Britanie.

Avertismentul unui lider al-Qaeda din Irak, formulat in aprilie, la o intilnire cu Andrew White, un preot britanic care lucra in Bagdad, sugereaza ca acesta stia de complotul medicilor. "Cei care va ingrijesc va vor ucide", ar fi spus el.

Bilaol Abdulla, in virsta de 27 de ani, un medic irakian care ar fi fost complice la atacul de la Glasgow de sambata, a disparut timp de un an, in timp ce isi facea studiile medicale la Bagdad. Un prieten care a urmat Colegiul de Medicina din cadrul Universitatii din Bagdad alaturi de Abdulla a declarat ca acesta era un fanatic religios si ca in 2001 sau 2002 a abandonat studiile pentru un an. "Au existat zvonuri ca ar fi mers in afara Irakului pentru a-si consolida cultura religioasa. Am auzit ca ar fi mers in Liban sau in Pakistan", a afirmat prietenul.

La intoarcere, Abdulla s-a izolat de fostii sai prieteni. "A devenit mai radical, dar nu in asemenea masura incit sa ia parte la actiuni sau la ciocniri. A devenit tacut si s-a retras. Se ruga si s-a izolat de restul grupului", a relatat fostul coleg.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.