Johnston a fost eliberat miercuri dimineata, in urma negocierilor dintre miscarea Hamas si grupul islamist Armata Islamului, care il retinuse cu 114 zile in urma pe jurnalistul britanic.

Alan Johnston a oferit numeroase detalii despre perioada petrecuta in captivitate si a tinut sa multumeasca in mod special serviciului BBC in limba araba, pe care a avut ocazia sa il asculte.

“Prima data cand rapitorii mi-au oferit un radio am ascultat BBC World Service in limba araba. Cunosc prea putin limba araba, dar chiar si asa, dupa 16 zile de tacere, a fost ceva fantastic. Buletinele de stiri se repetau si astfel am reusit sa inteleg ca exista o miscare de sprijin pentru mine”, spune corespondentul BBC.

Decernarea premiului la Londra

Intre timp, la Londra, lui Alan Johnston i-a fost decernat deja premiul pentru radio al organizatiei Amnesty International.

Ceremonia de la Cafe Royal, din Londra, a fost punctul culminant al unei zile euforice.

Citeste si:

Cu 24 de ore inaintea debutului evenimentului, Alan Johnston era prizonier, acum este liber si deja castigator al unei distinctii pretigioase.

In fata unei audiente formate din patru sute de reprezentanti ai mass-media, tatal lui Alan Johnston a primit premiul, in absenta fiului sau.

“Ce zi! Azi dimineata fiul meu era eliberat din captivitate iar acum eu trebuie sa primesc acest premiu, in numele sau. Pur si simplu e aproape imposibil de conceput ceea ce se intampla”, spunea Graham Johnston.

Amnesty International rasplateste anual jurnalistii care isi risca viata pentru a prezenta incalcari ale drepturilor omului.

Ceremonia de la Londra a fost si un prilej de a se sublinia cat de norocos a fost Alan Johnston.

O suta cincizeci de jurnalisti au murit anul trecut exercitandu-si meseria, iar multi altii se afla dupa gratii.