Recent eliberat din captivitate, corespondentul BBC in Gaza, Alan Johnston, si-a petrecut prima zi de libertate din ultimele luni in compania colegilor si prietenilor sai din Ierusalim.

Johnston a fost eliberat miercuri dimineata, in urma negocierilor dintre miscarea Hamas si grupul islamist Armata Islamului, care il retinuse cu 114 zile in urma pe jurnalistul britanic.

Alan Johnston a oferit numeroase detalii despre perioada petrecuta in captivitate si a tinut sa multumeasca in mod special serviciului BBC in limba araba, pe care a avut ocazia sa il asculte.

“Prima data cand rapitorii mi-au oferit un radio am ascultat BBC World Service in limba araba. Cunosc prea putin limba araba, dar chiar si asa, dupa 16 zile de tacere, a fost ceva fantastic. Buletinele de stiri se repetau si astfel am reusit sa inteleg ca exista o miscare de sprijin pentru mine”, spune corespondentul BBC.

Decernarea premiului la Londra

Intre timp, la Londra, lui Alan Johnston i-a fost decernat deja premiul pentru radio al organizatiei Amnesty International.

Ceremonia de la Cafe Royal, din Londra, a fost punctul culminant al unei zile euforice.

Cu 24 de ore inaintea debutului evenimentului, Alan Johnston era prizonier, acum este liber si deja castigator al unei distinctii pretigioase.

In fata unei audiente formate din patru sute de reprezentanti ai mass-media, tatal lui Alan Johnston a primit premiul, in absenta fiului sau.

“Ce zi! Azi dimineata fiul meu era eliberat din captivitate iar acum eu trebuie sa primesc acest premiu, in numele sau. Pur si simplu e aproape imposibil de conceput ceea ce se intampla”, spunea Graham Johnston.

Amnesty International rasplateste anual jurnalistii care isi risca viata pentru a prezenta incalcari ale drepturilor omului.

Ceremonia de la Londra a fost si un prilej de a se sublinia cat de norocos a fost Alan Johnston.

O suta cincizeci de jurnalisti au murit anul trecut exercitandu-si meseria, iar multi altii se afla dupa gratii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.