Seful guvernul francez Francois Fillon a pledat ieri seara pentru disparitia functiei sale si inlocuirea ei cu una de "vicepresedinte", dupa model american, pentru ca Franta sa aiba un "adevarat" regim prezidential, informeaza AFP.

"Logica institutiilor pe care o doresc, daca e sa mergem pana la capat, este un adevarat regim prezidential. Sa existe un presedinte al Republicii care sa conduca el insusi guvernul, dar pe fata, sa existe o Adunare mult mai puternica, mult mai consolidata, care nu poate fi dizolvata de presedintele Republicii", a declarat premierul in timpul unei discutii pe internet.

"Mi se pare insa ca Franta nu este astazi pregatita sa accepte un sistem ca acesta", a adaugat el. "Fara indoiala, mai intai trebuie sa facem un pas catre un regim mai prezidential, cu un prim-ministru care ramane coordonatorul guvernului. Poate ca intr-o zi, dupa ce vor evolua spiritele, dupa ce tara se va schimba, vom putea merge pana la un adevarat regim prezidential, iar in acel moment premierul devine un vicepresedinte", a adaugat Fillon.

Premierul Francois Fillon, pe care opozitia il considera "marioneta" presedintelui Nicolas Sarkozy, a pronuntat ieri un discurs de politica generala reluand promisiunile electorale ale seful statului. El deja a spus ca isi doreste "prezidentializarea" regimului intr-un eseu pe care l-a publicat in toamna anului 2006, in care a afirmat ca ar vrea ca Legea fundamentala "sa-i acorde clar" sefului statului "conducerea politicii natiunii", informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.