Guvernul rus nu s-a hotarat daca aplica sanctiuni economice pentru Moldova

Scandalul dintre Moscova si Chisinau, care a luat amploare pe fondul alegerilor parlamentare desfasurate la 6 martie in Moldova, continua. Deputatii rusi ar putea initia procedura de alipire a Transnistriei la Rusia, a declarat Andrei Saveliev, presedintele Comisiei pentru Afacerile CSI din cadrul Dumei de Stat (Camera Inferioara a Parlamentului), intr-un interviu acordat ziarului "Novia Izvestia", citat de BASA-Press.

Saveliev a subliniat ca Guvernul rus nu a tinut cont de recomandarile deputatilor de a impune sanctiuni economice Moldovei si a motivat atitudinea Executivului de la Moscova prin lipsa unei politici externe coerente fata de CSI. "Noi putem vorbi la nesfarsit despre anularea facilitatilor la livrarea de gaze naturale catre Republica Moldova, deoarece Gazprom va actiona in functie de interesele sale. Avem certitudinea acestui fapt dupa ce am discutat cu reprezentantii Gazprom si RAO EES Russia", a afirmat oficialul rus. "Singurul lucru care ne ramane de facut, in aceasta situatie, este alipirea Transnistriei la Rusia", a adaugat acesta.

Relatiile economice cu Moldova

Pe de alta parte, premierul rus Mihail Fradkov, a anuntat, joi, ca Guvernul va face propuneri pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale dintre Rusia si Moldova. "Rusia nu se grabeste sa aplice sanctiuni Republicii Moldova", a precizat ministrul rus al economiei si comertului, Gherman Gref. "Problemele dintre cele doua tari trebuie rezolvate pe cale politica", a adaugat acesta. Relatiile comerciale cu Moldova vor depinde in mod direct de pozitia acesteia in problemele importante pentru Rusia, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului Federatiei Ruse.

Expertii apreciaza ca Rusia nu va dispune aplicarea de sanctiuni economice Moldovei pentru ca, in prezent, Moscova intentioneaza sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), pe cand Chisinaul beneficiaza deja de statutul de membru al acestei institutii. Un stat membru OMC sau care candideaza pentru aderarea la organizatie nu poate impune sanctiuni economice unui alt stat membru.

Propunerile Dumei de Stat

Premierul rus Mihail Fradkov a dat indicatii ministrilor sai sa elaboreze propuneri concrete privind "relatiile comercial-economice dintre Rusia si Moldova", prin prisma demersului Dumei de Stat privind introducerea sanctiunilor economice impotriva tarii vecine, relateaza publicatia Flux.

Reamintim ca, marti, Duma de Stat a Federatiei Ruse astepta reactia Guvernului Fradkov la interpelarea facuta pe 18 februarie, privind situatia din Transnistria si sanctionarea economica a Moldovei "in cazul neintreruperii de catre aceasta a blocadei economice impotriva republicii nistrene", informeaza Agentia ruseasca "Vesti.ru". Reamintim, totodata, ca deputatii rusi au propus ca Rusia sa nu mai importe vinurile moldovenesti, sa introduca un regim de vize pentru cetatenii moldoveni si sa livreze Chisinaului combustibil la preturi internationale.

Reactia prompta a Chisinaului

Replica autoritatilor moldovenesti nu a intarziat sa apara, premierul Vasile Tarlev declarand ca va face tot posibilul ca eventualele sanctiuni ale Rusiei sa nu afecteze Moldova. "Guvernul de la Chisinau va intreprinde actiuni adecvate in vederea reducerii impactului economic, care ar putea fi provocat de sanctiunile aplicate Republicii Moldova de catre Federatia Rusa", a declarat miercuri premierul Vasile Tarlev, referindu-se la intentiile Moscovei de a "pedepsi" Moldova pentru "politica incorecta a Chisinaului fata de Tiraspol". "Am intreprins anterior si vom mai intreprinde o serie de actiuni, deja pregatite, pentru a face tot posibilul ca sanctiunile Rusiei sa nu afecteze economia noastra nationala", a adaugat Tarlev.

Ciubais a fost tinta unui atentat

Un dispozitiv exploziv a fost detonat, joi dimineata, la trecerea masinii directorului regiei ruse de electricitate (SEU), Anatoli Ciubais, care a fost atacat apoi cu tiruri de arma, fara a fi ranit, a anuntat Politia locala, citata de AFP. Persoane necunoscute au deschis focul asupra masinii blindate a directorului SEU, in timp ce coloana acestuia intra pe soseaua Minsk, intr-o suburbie a Moscovei. Ciubais nu a fost ranit si a putut ajunge la biroul sau, a informat serviciul de presa al regiei de electricitate. Cei doi agresori erau imbracati in tinute de camuflaj si au disparut apoi in padure, a precizat Politia. Potrivit unei surse din cadrul Politiei, garzile de corp ale lui Ciubais au ripostat la focurile de arma.

Fost vicepremier, Ciubais face parte din conducerea partidului Uniunea Fortelor de Dreapta (SPS), aflat, dupa ultimele alegeri legislative, in opozitia extraparlamentara. Un alt responsabil al acestei formatiuni, Boris Nemtov, a apreciat, joi dimineata, ca motivele atentatului sunt de natura politica si nu sunt legate de functia detinuta de Ciubais in fruntea companiei de electricitate. Potrivit lui Namtov, Ciubais primea amenintari de mai multi ani din partea adversarilor sai politici.

Trebuie mentionat, insa, ca Anatoli Ciubais s-a aflat in atentia opiniei publice in ultimele zile, intr-un conflict cu autoritatile moldovenesti, care l-au arestat pe consilierul sau, Valeriu Pasat, fost ministru al apararii din Moldova, banuit ca a pagubit bugetul tarii cu zeci de milioane de dolari, prin comercializarea ilicita a 21 de avioane MiG. Presa rusa a afirmat, atunci, ca retinerea lui Pasat ar avea legatura cu faptul ca acesta sustine Blocul Moldova Democrata, din opozitie, si ca ar fi putut aspira la fotoliul de presedinte al Moldovei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.