Gordon Brown, care i-a succedat joi lui Tony Blair, a enumerat dintre noile sale prioritati inclusiv o constitutie scrisa si introducerea dreptului de vot incepand cu varsta de 16 ani, ca mijloc de combatere a absenteismului tot mai accentuat.

"Sper ca, actionand impreuna, vom putea crea o noua constitutie britanica, menita sa confere puteri sporite parlamentului si poporului britanic. Ce doresc sa va propun astazi nu este un document final, ci o foaie de parcurs. O foaie de parcurs care va permite sa raspundem la doua probleme fundamentale: aceea de a stabili puterile cele mai responsabile si aceea de a oferi cetatenilor un plus de drepturi si de responsabilitati".

La cateva zile dupa atacurile teroriste dejucate de la Londra si Glasgow si in conditiile in care presa de pretutindeni continua cu un fel de disperare sa se intrebe cat va mai dura starea de panica, de stress si de tensiune care tinde sa cuprinda tot mai multe capitale occidentale, autoritatile de la Londra au dat de inteles ca intentioneaza sa reduca gradul de alerta. Ieri, The Times scria, printre altele, ca liderul filiale irakiene a retelei Al Qaeda se laudase saptamana trecuta ca organizatia sa are de gand sa lanseze o serie de atentate in Marea Britanie si avertizase: "Va vor ucide cei care va lecuiesc". Cinci din cei opt suspecti arestati de politia britanica lucrau in mediul medical.

Ramanand in acelasi spatiu tematic, The Washington Post anunta, pe de alta parte, ca, potrivit estimarilor serviciilor speciale americane - spionaj si contraspionaj - urmatoarea lovitura a teroristilor asupra SUA va reprezenta, dupa toate probabilitatile, o serie de atacuri relativ primitive din punct de vedere tehnic, dar destul de sincronizate. Actiuni al caror scop consta mai degraba in cresterea gradului de incordare la nivelul opiniei publice, in diminuarea nivelului de incredere al societatii in capacitatea guvernantilor de a asigura securitatea oamenilor si a tarii. in aceeasi publicatie franceza, Le Figaro aprecia ca Europa s-a transformat intr-o tinta pentru teroristii incepatori. "De la cursele aeriene de pasageri, la amarata masina capcana abandonata pe strazile de la Glasgow, amenintarile si-au pierdut, se pare, caracterul lor grandios", comenta ziaristul francez. "Desigur, putem zambi privind aceste scene, dar e mai bine sa nu o facem, pentru ca incompetenta teroristilor incepatori de la Londra si Glasgow este la fel de mare ca determinarea lor de a-si duce la bun sfarsit planurile, ca indiferenta lor fata de propria moarte si fata de viata altor oameni".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.