Presedintele Braziliei, Lula da Silva, se afla la Lisabona pentru o intalnire la nivel inalt in premiera intre tara sa si Uniunea Europeana.

Iar joi urmeaza sa le vorbeasca particpantilor la conferinta despre bio-combustibili, Brazilia fiind un mare producator de etanol.

Scopul general al acestei reuniuni este de a pune bazele unui parteneriat strategic de tipul celui pe care Uniunea Europeana il are deja cu Rusia, India, China, precum si cu economiile marilor tari dezvoltate ale lumii.

Prima intalnire la nivel inalt Brazilia - Uniunea Europeana e menita sa confere un caracter mai solid relatiilor dintre cei 27 de membri ai Uniunii si un potential partener-cheie.

Adresandu-se la Lisabona liderilor din lumea afacerilor, comisarul european pentru afaceri europene, Benita Ferrero Waldner, a descris Brazilia ca fiind motorul Americii de Sud.

"Comisia Europeana si Uniunea Europeana sunt decise sa se angajaze pe calea dezvoltarii un parteneriat strategic cu Brazilia", a spus Benita Ferrero Waldner.

"Cred ca e un obiectiv foarte important deoarece exista un urias potential de valorificat in aceasta relatie, la nivel multilateral, regional si bilateral."

Brazilia este un actor crucial in negocierile comerciale mondiale, iar in cadrul acestor negocieri a intrat in dezacord cu Uniunea Europeana din cauza subventiilor agricole.

Realizarea de progrese la negovieri ar putea ajuta la obtinerea unui indelung asteptat acord cu Mercosur, blocul sud-american din care face parte si Brazilia.

Tara presedintelui Da Silva este de asemenea un partener important pentru Uniunea Europeana - si adesea cu vederi similare - in domenii cum sunt drepturile omului, securitate si mediu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.