Politia din Islamabad a anuntat ca liderul miscarii tip taliban din Moscheia Rosie a fost prins. Potrivit politiei, Abdul Aziz ar fi incercat sa paraseasca moscheia purtand o burca, vesmant traditional femeiesc.

Aproape 700 de tineri s-au predat trupelor care tin sub asediu complexul de cladiri din centrul capitalei Islamabad, unde se gaseste Moscheia Rosie.

Cel putin 10 persoane au fost ucise, in urma ciocnirilor dintre fortele de securitate si tinerii islamisti.

Politia a acceptat o incetare a focului, insa i-a avertizat pe tineri sa nu iasa din moscheie purtand arme de foc. Lideri miscarii refuza insa sa se predea.

Sute de tineri au parasit lacasul, acceptand oferta oficialitatilor - bani, adica 5 mii de rupii, adica in jur de 80 de dolari, si permis de libera trecere.

Ei au fost incurajati sa primeasca oferta si de parintii nelinistiti care asteptau dincolo de baricade.

Ofriciali din domeniul securitatii din Pakistan apreciaza ca in final in cladire vor ramane cateva sute de militanti islamisti care vor refuza sa se predea.

Nu este limpede ce se va intampla cu acestia, insa trupele guvernamentale au inchis zona, au impus un acord temporar de incetare a focului si au adus vehicule blindate.

Ciocnirile violente au izbucnit ieri.

Guvernul sustine ca tinerii islamisti sunt cei care au deschis focul, fortand trupele sa riposteze.

Militantii spun insa ca fortele de securitate au fost cele care au actionat primele, ranind un cursant.

Incidentele vin la capatul mai multor luni de tensiuni intre tinerii islamisti si autoritati.

Moscheea Rosie a devenit centrul predicilor islamiste din Islamabad, cursantii, membrii unei miscari de tip taliban, incercand sa impuna legea saria.

Cursantii sai au declansat o campanie ilegala, rapind prostituate sau cerand centrelor de inchirieri de casete video sa isi inchida operatiunile.

Actiunile miscarii, de la retinerea unor ofiteri de politie pana la propagarea unor mesaje morale agresive, au fost de natura sa submineze autoritatea administratiein presedintelui Musaraf.

in final, sfidarea la adresa autoritatilor de la Ismamabad a devenit atat de evidenta incat acestea s-au vazut nevoite sa intervina.

Decizia prezinta insa un important risc politic. Moscheia si scolile religioase, asa numitele madrase, care ii sunt asociate, se bucura de un bun renume in randul unei anume parti a elitei din Pakistan.

Mai mult, moscheia se afla langa sediul serviciilor secrete pakistaneze si exista speculatii ca sustinerea manifestata de serviciile secrete a impiedicat guvernul sa actioneze mai devreme.

Liderii miscarii, aflati in continuare in interiorul moscheii, au amenintat ca daca autoritatile recurg la forta, vor comite atacuri sinucigase cu bomba.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.