Presedintele francez Nicolas Sarkozy a explicat ieri, la Strasbourg, in cadrul unei mari reuniuni publice pe tema Europei, principalele puncte ale noului tratat european convenit la recentul summit al UE, informeaza agentia spaniola de presa EFE.
Nicolas Sarkozy, cel care a lansat propunerea privind un 'minitratat', numit apoi 'tratat simplificat', pentru a inlocui Constitutia europeana respinsa in 2005 prin Referendum de francezi si de olandezi, l-a prezentat deja liderilor principalelor partide politice. De asemenea, acordul asupra acestui tratat - al carui text va fi redactat de Conferinta Interguvernamentala in timpul presedintiei portugheze a Uniunii - va fi prezentat de guvernul francez celor doua camere ale parlamentului in cursul acestei saptamani. Nicolas Sarkozy a promis ca va supune noul tratat spre ratificare parlamentului, in locul convocarii unui nou referendum, cum ar vrea majoritatea francezilor, potrivit unui recent sondaj de opinie. La mitingul de ieri, prezentat de presedintia franceza ca 'o mare reuniune republicana', Nicolas Sarkozy 'va explica' populatiei tratatul simplificat la a carui adoptare a avut 'un rol determinant'.

Nicolas Sarkozy a ajutat inainte si in timpul summit-ului de la Bruxelles presedintia germana a UE pentru a depasi, cu unele concesii, rezistenta Poloniei in special, dar si a altor tari precum Marea Britanie, si a incheia un acord in extremis. Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a promis recent presedintiei portugheze a Uniunii sprijinul deplin al Frantei pentru ca semnarea noului tratat sa poata avea loc inainte de sfarsitul anului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.