Doi presedinti l-au intampinat ieri pe seful statului rus, Vladimir Putin, pe pamant american: cei doi George Bush - tata si fiu - si-au primit oaspetele de peste ocean la ferma familiei lor din statul Maine.

La Kennebunkport. Un summit pe cat de neobisnuit, pe atat de importnat. De altfel, a devenit un fel de traditie in relatiile ruso-americane, ca deciziile majore sa fie adoptate in asemenea ambiante degajate, neoficiale. Este, explicau comentatorii, momentul in care politicienii pot vorbi deschis, fara teama ca vorbele lor vor ajunge, la un moment dat, sa fie folosite altfel decat scopul lor initial. Abia sosit la resedintia familiei Bush, Putin a fost invitat la pescuit in largul oceanului, la bordul unei mici ambarcatiuni.

A urmat apoi o cina, axata pe preparate din peste, un prim schimb de impresii si de pareri si prime declaratii pentru presa. Din care a reiesit ca Bush si Putin au reusit sa ajunga la o serie de intelegeri esentiale, dar care nu vor fi anuntate acum, ci mai tarziu. Oricum, a tinut sa precizeze seful diplomatiei de la Kremlin, Serghei Lavrov, "presedintii Rusiei si SUA sunt convinsi ca relatiile celor doua state nu vor avea de suferit dupa apropiatele alegeri din ambele tari. Concluzia fundamentala care s-a desprins din primele convorbiri este direct legata de continuitatea cursului politic - nici SUA, nici Rusia nu au dreptul sa faca din relatiile bilaterale ostaticii campaniilor electorale. Bush si Putin sunt determinati sa asigure continuitate si sunt siguri ca au forta necesara pentru a impune o asemenea evolutie a lucrurilor", a spus Lavrov.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.