Rusia a acuzat Georgia ca destabilizeaza situatia in regiunea separatista Osetia de Sud, unde tensiunile s-au intensificat in ultimele zile. Au avut loc proteste ale satenilor georgieni si au parvenit relatari potrivit carora s-ar fi tras focuri de arma.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat ca Georgia contribuie la escaladarea situatiei in Osetia, intr-o maniera periculoasa.

Declaratia sa a survenit dupa o noua zi de proteste din partea etnicilor georgieni din Osetia de Sud, un teritoriu separatist aflat la frontiera dintre Rusia si Georgia.

De asemenea, au aparut noi acuzatii potrivit carora trupele georgiene si cele din Osetia de Sud ar fi schimbat focuri de arma si mortiere, desi ambele parti neaga relatarile.

In plus, exista ingrijorari legate de aparitia unor lunetisti care actioneaza in zonele muntoase.

Serghei Lavrov a mai spus ca trupele ruse de mentinere a pacii sunt provocate constant de etnicii georgieni.

Georgia crede insa ca fortele ruse nu asigura pacea ci ii sprijina pe separatisti, care de asemenea primesc si ajutor economic din partea Moscovei.

Osetia de Sud este compusa dintr-o combinatie de sate georgiene si osetine. Unele dintre ele doresc alipirea la Rusia, iar altele la Georgia.

Tensiunile sunt in crestere de la inceputul anului, de cand guvernul georgian a instituit o administratie rivala in zona, intr-un efort de a recastiga controlul teritoriului in mod pasnic.

Acesta lucru i-a iritat pe separaitsti, despre care autoritatile georgiene spun ca se pregatesc acum de razboi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.