Ministrul de externe al Turciei, Abdullah Gul, a declarat in cotidianul turc Radikal, ca au fost intocmite planuri amanuntite pentru o operatiune militara in nordul Irakului, indreptata impotriva separatistilor kurzi.

Partidul de guvernamant din Turcia se afla sub o presiune continua din partea reprezentantilor armatei, dar si ai opiniei publice, sa lanseze o operatiune militara in nordul Irakului.

Comandantul Statului Major, generalul Yasar Buyukanit a sugerat inca de acum cateva luni ca executivul de la Ankara ar trebui sa aprobe o astfel de operatiune.

Cu toate acestea premierul Tayyip Erdogan a lasat sa se inteleaga ca prefera mai degraba sa previna actiunile rebelilor kurzi din interiorul tarii, decat sa lanseze un atac armat peste granita.

Declaratile recente al ministrului de externe, Abdullah Gul, indica, insa, faptul ca Turcia este pregatita pentru o operatiune militara de amploare, desi, este improbabil ca ea sa aiba loc inainte de alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii iulie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.